ZADAR - Da je građevinska djelatnost u oporavku ukazuju podaci koje je objavila Županijska gospodarska komore, a koje su dobili iz odjela za izdavanje građevinskih dozvola Grada Zadra i Zadarske županije.
Odjel Zadarske županije u 2016. godini zaprimio je je 848 zahtjeva za građevinsku dozvolu.
Do kraja svibnja taj je Odjel evidentirao 392 zahtjeva za građevinsku dozvolu, od čega je riješeno 336. Međutim, dozvolu je dobilo od 273 podnositelja zahtjeva, dok je ostalima odbijena?!

Prema podacima Odjela prostornog uređenja i građenja grada Zadra, lani je zaprimljeno je 268 zahtjeva za građevinskom dozvolom a pozitivno je riješeno 177 zahtjeva.

Do srpnja ove godine podnesena su 232 zahtjeva za dozvolom. S obzirom na najave investitora, građenje u Zadru bit će u pozitivnom trendu do kraja 2017. godine

Sve to ne prati rast broja građevinskih radnika kojih je manje posljednje dvije godine, nego što je to bilo 2008. godine kada je u Hrvatskoj bio građevinski boom. Ipak lani je zaposleno 626 građevinskih radnika više u odnosu na 2015. godinu. Građevinskim radnicima  lani je prosječna plaća porasla za 73 kune. Iznosi 3 811 ali je ispod županijskog prosjeka plaće od 4 800 kuna.

Ove godine nastavlja se potražnja za građevinskom radnom snagom. Rade tvrtke iz BIH-a, kao na gradilištu Murvičke ulice i uvozi se jeftina radna snaga iz zemalja EU kao što je Bugarska ali doznajemo da se na najvećem gradilištu u Gaženici to nije pokazalo kao dobro rješenje.

Najznačajnije tvrtke u graditeljstvu su Sarađen, koji je dobio najviše kapitalnih poslova Od Hrvatskih cesta,  zatim Ceste Zadarske županije koje održavaju državne i lokalne ceste. Tu je i Vodoinstalacija koja će ove godine raditi najveće poslove u cestogradnji Zadra, Lavčević Zadar koji je gradio dva trgovačka centra te Konektor - prisutan na svim cestama u izgradnji telekomunikacijske infrastrukture.

Zadarska građevina u međuvremenu je ostala bez Gortana, Plotera, Duke, Jadran Investa...