Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom jučer u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština dioničara društava u sastavu Grupe.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe, Ante Vlahović, istaknuo je kako je Adris, u okolnostima najniže stope rasta hrvatskoga gospodarstva u regiji i daljnjeg pada konkurentnosti, uspješno dovršio transformaciju tvrtke i ostvario snažan rast svih pokazatelja poslovanja.

Adris grupa je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,55 milijardi kuna, dok je poslovni prihod iznosio 5,11 milijardi kuna. Iz tvrtke javljaju i rezultate za Cromaris, čije je sjedište u Zadru, te najavljuju nove investicije. 

Cromaris usmjeren na proizvode veće dodane vrijednosti

Trenovi pokazuju da se rastuća globalna potražnja za ribom zadovoljava prvenstveno proizvodnjom iz uzgoja. Tržište pak orada i brancina najbrže je rastući tržišni segment u Europi. U posljednjih petnaestak godina prosječno godišnje raste pet posto. Najveće europsko tržište orada i brancina jest talijansko, na kojem Cromaris, zbog blizine i vrhunske svježine i kvalitete svojih proizvoda, ima veliku konkurentsku prednost i daljnji potencijal rasta. „Cromaris više od 76 posto prihoda od prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima, gdje tražimo i nove izvore rasta", rekao je direktor Cromarisa, Goran Markulin.

U 2016. godini ostvaren je daljnji rasta količina i cijena koje prati i snažan rast prihoda i neto dobiti. Ostvarena je prodaja od 6.889 tona, što u usporedbi s prethodnom godinom predstavlja rast od pet posto. Poslovni prihodi iznosili su 362 milijuna kuna ili šest posto više od ostvarenja u 2015. godini. Cromaris je u 2016. godini ostvario neto dobit od 13,1 milijuna kuna, što je dvostruko više u usporedbi sa 6,5 milijuna kuna ostvarenih u 2015. godini. Zahvaljujući boljoj troškovnoj efikasnosti, Cromaris u prva četiri mjeseca 2017. godine ostvaruje rast operativne i neto dobiti poslovanja

U razdoblju od 2009., kada je Adris ušao u posao zdrave hrane, pa do 2016. ostvaren je prosječni godišnji količinski rast prodaje od 26 posto, uz prosječni godišnji rast cijene ribe od šest posto. Taj rast podržan je investicijskim ciklusom vrijednim 745 milijuna kuna. Cromaris je na putu dostizanja planiranih 10.000 tona proizvodnje do 2018. godine, što će omogućiti dostizanje ekonomije obujma. Novo mrijestilište, te ulaganja u predrast omogućit će snižavanje troškova proizvodnje skraćivanjem proizvodnog ciklusa i povećanjem stope preživljavanja. U sljedećih pet godina tvrtka će dodatno uložiti gotovo 400 milijuna kuna u nove kapacitete i vertikalnu integraciju (mrjestilište, prerada, otpremni centar). Veća efikasnost proizvodnje, uz ekonomiju obujma i razvoj brenda, temelj su održivosti i profitabilnosti Cromarisa.