Od hrpe lima do studija Nove TV, ovim riječima svoj profesionalni i životni put opisuje Šime Vičević, 31-godišnji reporter informativnog programa i poznato zadarsko lice nacionalne televizije.

- Moja priča počinje 1993. godine kada je počeo moj radni vijek u hrpi lima, odnosno obiteljskom kiosku u Povljani na otoku Pagu. Kiosk je radio samo preko sezone, a ja sam kao 7-godišnjak počeo pomagati svojim roditeljima. Dolazim iz prosječne radničke hrvatske obitelji koja se tih 90-ih godina zubima i noktima borila za svoju egzistenciju. Majka je radila od jutra do noći, a tata joj je, nakon smjene u komunalnom poduzeću, dolazio pomagati. Ni danas se ne usuđujemo uništiti tu hrpu lima jer je ona nama tada značila egzistenciju, prepričava Šime.

Iako su ga oduvijek privlačila svjetla pozornice, upisao je studij engleskog i talijanskog jezika i književnosti.

- Život me tada učio razmišljati realno i stoga sam se odlučio za taj studij. Ma "di" će mali Šime na televiziju, pomislio sam.

Tijekom studija na Sveučilištu u Zadru dobio je čak dvije Rektorove nagrade, a ponuđeno mu je i radno mjesto asistenta. No nije ga prihvatio.

- Nekad morate biti hazarderi i ići na sve ili ništa. Rizik je vrlo hrapava stvar, no ako ga znate iskoristiti može vas dovesti do visina. Također, biti crna ovca je dobra stvar ako znate od svoje mane napraviti prednost. Nikad nisam bio dio mase, zgražava me osrednjost, mediokritet i bezličnost. Svatko treba iskoristiti svoj potencijal - to je misao koja me vodi kroz život.

Znakovito, upravo mu je jedna večer za TV-om promijenila život.

- Vidio sam oglas za voditelja lokalne televizije. Odlučio sam se prijaviti i prošao audiciju iz prve. Nije bilo lako prvi put stati ispred kamere, ali taj trenutak kada kažem "dobra večer, ja sam Šime Vičević i vodim vas kroz priču" je neprocjenjiv. Kada imate ljubav, sve postane lako, poručuje Šime dodajući kako televizijsko izvještavanje nije samo njegov posao, već životni poziv.

Proveo je dvije godine na VOX-u kao voditelj, reporter i urednik emisija. Informativnom programu Nove TV pridružio se 2011. kao reporter u dopisništvu Zadar.

- Te se godine dogodilo sve što se moglo dogoditi - jake priče zbog kojih sam se brzo isprofilirao. Neko vrijeme su me zvali "požar boy" jer sam stalno bio blizu vatre.

Kao dopisnik za Zadarsku, Šibensko-kninsku i Ličko-senjsku županiju danas prati sve važne događaje o kojima svakodnevno izvještava u Dnevniku Nove TV i ostalim informativnim emisijama.

Ljudi ga često pitaju kako može raditi kao novinar bez završenog studija novinarstva. On im odgovara:

- Za posao za koji gorite i gajite ljubav, obrazovanje nije presudno. Ono jest sjajna stvar, ali nije krucijalno ako se želite baviti s tim.

Upravo je teren njegova velika ljubav jer, kako kaže, nije mu teško ustati se u 3 ujutro znajući da ide po priču dana. Također, motivira ga moć medija kojom mogu mijenjati svijet na bolje.

- 2014. godine išli smo napraviti priču o uvjetima života u selu pokraj Drniša. Zvuči nevjerojatno za 21. stoljeće, ali mještani tog sela su živjeli bez električne struje. Godinu i pol dana od reportaže, tim ljudima je zasvijetlilo. Istina, bilo je potrebno vremena, ali netko je iz institucija vidio moj prilog i pomislio - idemo to promijeniti. Postavili su solarne ploče, a ja sam otišao napraviti nastavak priče. Ne možete ni zamisliti taj trenutak, taj sjaj u očima starijeg gospodina kad je pritisnuo prekidač i zasvijetlila je struja, prepričava Šime. To mu je, poručuje, najveća nagrada.

Inspire Me konferencija

Šime Vičević bio je jedan od brojnih inspirirajućih govornika Inspire Me konferencije koja je u petak na jednom mjestu, Sveučilištu u Zadru, okupila uspješne pojedince iz različitih područja koji su sa sudionicima podijelili svoje ideje, znanja te životna i poslovna iskustva.

Govorili su: Krešimir Dvorski, Antonija Blaće, Ingrid Divković, Ana Šuper Matana, Damir Jugo, Hana Hadžiavdagić, Marko Mišulić, Martina Knežević, Jakov Kolega, Dejan Nemčić, Blanka Lasić, Matija Blažević, Josipa Bračanov, Andrea Tintor.

Jedinstvena konferencija je kroz cjelodnevni program sudionike upoznala s temama vezanim za razvoj karijere, poduzetništva, tehnologije, motivacije i uspjeha. Stoga, predstavlja odličnu priliku za učenje i usavršavanje, usmjeravanje i razvoj karijere, informacije o mogućnostima realizacije vlastitih ideja, odnosno ulaska u poduzetništvo, upoznavanje s novim tehnologijama, pronalazak posla, povezivanje s kolegama iz različitih struka i poslodavcima te sklapanje novih prijateljstava i dobru zabavu.

Organizatori konferencije u Zadru su Start-Up Udruga, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti i poduzetnički portal eCroatia.info.

Adam Vidas donosi dio inspirirajuće atmosfere.