Trgocentar Zadar na adresi 4 gardijske brigade 1 otvorio je jučer svoja vrata prvim kupcima.

U prostoru od 2.400 m2, na najfrekventnijoj lokaciji u Zadru osmišljen je drugačiji koncept diskonta, gdje se u prostoru od 500 m2 nalazi klasična maloprodaja kroz koju se slobodno ulazi u diskontni dio otvorenog tipa za sve kupce.

Pozdravni govor održao je Zdravko Paleka predsjednik nadzornog odbora Trgovinskog Saveza d.o.o koji se prvenstveno zahvalio svim članicama, partnerima, direktoru Trgocentra Vici Brkljači Udruzi za ruralni razvoj Ravni kotari, Radi Bobanoviću iz poljoprivredne zadruge MasVin-a.

Trgovinski savez d.o.o. nastao je kao udruženje malih trgovaca koji su otvaranjem distribucijskih centara željeli postati konkurentniji na tržištu. Mali trgovci bez udruživanja ne bi drugačije opstali na tržištu i sačuvali svoja radna mjesta.

TRGOCENTAR ZADAR osigurao je tako prodajni prostor kvalitetnim i prepoznatljivim proizvodima Zadarske Županije. Svi ljubitelji lokalne hrane moći će na jednom mjestu kupiti suhomesnate proizvode Puntice d.o.o.,eko vrhunska vina Masvin-a, vinarije Vrsaljko, vinarije Škaulj, ekološko ulje Masvin-a, proizvode MIH Sirane Kolan.

Rade Bobanović iz poljoprivredne zadruge MasVin posebno je pohvalio cijeli projekt ističući da je ovo jedinstvena prilika za sve proizvođače.

„Ja ovo vidim uvijek futuristički, da je ovdje sigurno u sinergiji mogućih stotinjak novih radnih mjesta, jer ukoliko se pojača prodaja naših proizvoda količina povećanja kupnje povećati će radna mjesta. Kad sve skupa pogledamo ovo je dodana vrijednost čitavom kraju.

Bobanović se osvrnuo i na probleme nedostatka količine kvalitetnih proizvoda.

Količina se može stvoriti samo sa dovoljnim površinama, mi trojica smo udruženi u 60 hektara, treba udružiti sve što je manje od 0,5 hektara da bi svi zajedno imali veću količinu proizvoda. Jedini smo ovog područja koji se možemo nominirati s većom količinom ulja na tržište, to je šteta jer imamo puno proizvođača koji nemaju certificirano ulje, a imaju krasno savršeno ulje. Trebamo stvoriti zajednički brendi bitno je da se bend pokriva s prostora Zadarske županije i Hrvatske", istaknuo je Bobanović.

O tome koliko je važno udružiti male trgovce i lokalne opgo-vce govorio je i Ivan Kovačić član nadzornog odbora Trgovinskog saveza d.o.o.

Rukovodimo se s pričom zelene i plave Hrvatske. Veliki lanci su nas pomalo izgurali u zadnjih 20 godina, želimo podržati sve male proizvođače posebice opg-ovce. Posebno nam je drago da se u projekt uključila Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari. Poljoprivrednici Zadarske županije mogu zajedničkom suradnjom i prezentacijom svojih proizvoda postići marketinšku i svu ostalu podršku kroz ovaj projekt.

Pozivamo sve koji su registrirani u sustavu opg-a, male poduzetnike koji nisu u mogućnosti velikim centrima plasirati svoje proizvode da nam se priključe. Proizvodi Ravnih kotara dogodine već mogu biti u Zagrebu gdje imamo skladišta i možda preslikamo ovaj projekt. Cilj nam je stvoriti priliku da mladi ljudi mogu kvalitetno preživjeti u svojoj domovini", kazao je Kovačić.

„Ono što smo prije nekoliko mjeseci i najavili sad se počelo realizirati. Želimo u prostorima Trgocentra Zadar vidjeti što više proizvođača Zadarske županije, jer samo s jakim nastupom na tržištu možemo očekivati bolje promjene. Ovo je tek jedan dio naših ciljeva rada udruge" rekao je Vlado Rapan predsjednik Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.

O tome koliko je važno stvoriti stabilna lanac prodaje i omogućiti malim subjektima nastup na tržištu komentirala je i Marta Pintur, dopredsjednica udruge i voditeljica ureda.

„Od danas poljoprivredni proizvođači Zadarske županije imaju priliku direktno doći do novih potrošača, plasirati svoje kvalitetne proizvode, raditi na marketingu, razmišljati o udruživanju. Dosta naših korisnika redovito ima problem s nedovoljnom količinom proizvoda, često se javlja situacija nedovoljno razvijene strategije prodaje. Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari stoji na raspolaganju kao poveznica poljoprivrednih proizvođača s novim lancem prodaje. Dodatna potrošnja stvoriti će potrebu za širenjem posla u svim segmentima.

Pozivam sve koji imaju proizvode u skladu s zakonskim normama prodaje da nam se jave i da zajedničkim radom stvorimo što širu paletu ravnokotarskih proizvoda koja će biti dostupna lokalnim kupcima i gostima za vrijeme sezone. Karanje je vrijeme da nam se omogući dugotrajna kupovina kvalitetne i kontrolirane hrane našeg kraja, rekla je Pintur.