Na gradskom zemljištu iznad Konzuma u Ulici Bleiburških žrtava (nekadašnji Mercator) planira se izgradnja novog poduzetničkog inkubatora. Razvojni je to projekt društva Inovativni Zadar, nastalog na temeljima Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu.

- Stalna popunjenost kapaciteta postojećeg inkubatora te stalni interes novih korisnika za ovakvu vrstu infrastrukture ukazali su nam na potrebu planiranja izgradnje dodatnih kapaciteta. Budući da se koncept inkubatora pokazao uspješnim, a operativnim programima za korištenje EU fondova do 2020. godine planirana su sredstva za razvoj poslovne infrastrukture, odlučili smo pripremati projektnu dokumentaciju kako bismo u trenutku dostupnosti sredstava bili spremni na njihovo povlačenje za realizaciju projekta, rekao nam je direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper.

Projekt je u fazi razrade idejnog koncepta, a tijekom ove godine završit će se idejno rješenje i pripremiti natječajna dokumentacija za izradu glavnog projekta, što su preduvjeti za apliciranje za EU natječaje.

U odnosu na postojeći, predviđene novine u novom inkubatoru će biti veća fleksibilnost prostora, razina opremljenosti za potrebe pružanja i razvoja suvremenih ICT usluga te zajednički prostori, odnosno laboratoriji za razvoj, testiranje i primjenu novih tehnologija.

- Sve u svemu, nastojat ćemo se ovom infrastrukturom Inovativni Zadar staviti uz bok suvremenim centrima koji predstavljaju „one stop shop" za razvoj globalno konkurentnih mikro i malih tvrtki, poručuje Kociper.

Inovativni Zadar je na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta ("Razvoj poslovne infrastrukture KK.03.1.2.01", sredstva iz EU fondova) prijavio i projekt InZad inkubator 2.0 kojim se predviđa rekonstrukcija postojećeg inkubatora na Novom Bokanjcu.

- Uslijed redovne desetogodišnje uporabe zgrade, počinju se pokazivati uobičajeni nedostaci koje je potrebno sanirati, što iziskuje određena ulaganja u njezino održavanje s ciljem produljenja vijeka trajanja. Istovremeno, promjene u globalnoj i lokalnoj ekonomiji, novi načini poslovanja te strateška usmjerenost Grada Zadra ka poticanju određenih sektora zahtijevaju odgovor u smislu modernizacije postojeće infrastrukture i prilagođavanja zahtjevima modernih poduzetnika. Stoga se projektom, osim obnove inkubatora, predvidjelo i oplemenjivanje novim sadržajima (sala za sastanke, pred-inkubacijski prostor, informatička učionica, laboratorij za digitalnu proizvodnju, društveni prostori), postavljanje foto-naponske elektrane na krov zgrade, te njegovo opremanje suvremenom IT infrastrukturom i opremom, a sve sa ciljem pružanja dodatne potpore korisnicima inkubatora, kao i svim ostalim poduzetnicima, rekao nam je Kociper koji je paralelno sa završetkom prijave ovog projekta sa svojim timom počeo raditi na "Razvoju novog InZad inkubatora".