ZADAR- Lobist za Kinu i predsjednik Euro-azijske poslovne asocijacije David Lekaj objavio prošlog tjedna preko Zadarskog lista kako je uprava Alibabe, poznate kineske veletrgovine za internetsku prodaju izabrala Crno za gradnju distribucijskog centra za Europu.
Danas je potvrđeno kako su oni kontaktirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koje im je predstavilo mogućnosti kojim ministarstvo pomaže investitorima.
Alibaba ispituje uvjete i u susjednim zemljama, poput Mađarske i Srbije. Kinezi očito idu na to tko da bolju ponudu, tamo će graditi svoj centar, koji nosi enorman promet.
Zadranin Davida Lekaja u jesen 2015. godine je bio na investicijskom skupu i kineskom Ningbou. Tada je izjavio kako je došao pregovarati o mogućnostima kineskih ulaganja u Zračnu luku Zadar, luku Gaženica i zadarsku gospodarsku zonu.
Lekaj je 2015. godine novinaru izjavio kako je „moćna kineska kompanija Alibaba spremna u Zadru otvoriti svoj distribucijski centar za cijelu Europu te da planira veliku suradnju s Agrokorom u on-line trgovini".
Poznato je to i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti, koji je danas spremno komentirao najavu o dolasku Alibabe u Crno. - Znam da je Lekaj lobist, koji radi sa Stipom Mesićem. Mi smo u Gradu primili kinesku veleposlanicu koja o tome nije imala nikakvu informaciju. Nitko nas po tom pitanju nije kontaktirao. Dajbože, ali sve je to u fazi spekulacije, kazao je Kalmeta na novinarski upit.

Zona Crno ima prometni potencijal, ali za samo na papiru. Na površini od 400 hektara poslovna zona je bez infrastrukture u čiju bi gradnju treba jako puno uložiti. Za nju je napravljena je projektna dokumentacija koja će se parcijalizirati na dio gdje bi se preselile zadarska komunalne tvrtke. Prije sedam godina zadarski mediji su objavili listu potencijalnih investitora, poznatih tvrtki od kojih niti jedna nije zakucala s pismom namjere ulaganja u Crno.

Na Vrata Zadra (naziv marketinške studije nastale na planu Ravnice, op.a) jedino kucaju Francuzi, koji su za sad najozbiljniji investitori s kojima iz gradske uprave pregovaraju, potvrdio je gradonačelnik Kalmeta