Župan Stipe Zrilić primio je u Dom Zadarske županije uljare i vinare koji su osvojili zlatne medalje na ovogodišnjim manifestacijama Sabatina i Noćnjak, dobitnike oznake Hrvatski otočni proizvod i nagrađene sireve s otoka Paga.

Župan je rekao kako smo već dugi niz godina svjedoci uspjeha koji nas posebno vesele jer živimo u vremenu kada su ljudi skloniji lakim i brzim načinima zarade i ne hvataju se tako lako teškog rada na zemlji.

-   Danas je 2950 ha naše županije pod maslinama. Niču maslinici, niču uljare, a nižu se i nagrade. Vi, suvremeni maslinari i uljari nastavljajte, poput kolega vinara i vinogradara, tradiciju svojih predaka, ali i primjenjujete nova znanja svjesni da je cjeloživotna edukacija od iznimnog značaja." ,rekao je župan Zrilić i dodao kako se educiraju i sirari.

Nagrađene poljoprivrednika sa zadarskog područja je pozdravio i Lordan Ljubenko predsjednik zadružnog saveza Dalmacije.

Na završenoj dodjeli HOP oznaka u Malom Lošinju, proizvođači sa zadarskih otoka (Pašman, Ugljan, Dugi otok, Silba, Olib, Iž, Rava, Pag) svrstani su u sam vrh tradicijske proizvodnje na jadranskim otocima. Posebno priznanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobila je međunarodna utrka Škraping na području nematerijalne baštine i otočnog proizvoda HOP 2010. godine za doprinos razvoju turizma na otoku Pašmanu i u Općini Tkon te zbog svog kontinuiteta i održivosti već 12. godinu zaredom kao iznimno uspješna manifestacija te poznati otočni brend na razini RH i šire.

Župan je svim nagrađenima uručio knjigu Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije. Knjiga je osmišljena kako bi se čitatelji upoznali s bogatstvom i raznolikošću prirode u Dalmaciji.