Crozilla.com donosi prosječne oglašavane cijene poslovnih prostora u Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru i Splitu.

U Zadru se za jedan metar kvadratni ureda i ordinacija tražilo oko 1360 eura. Jednaka je cijena ureda u Puli, dok je cijena za zagrebačke i riječke urede i ordinacije tijekom kolovoza u prosjeku iznosila 1578 eura po metru kvadratnom. U Splitu se tražilo najviše, oko 1900 eura po „kvadratu".

Prema podacima Crozille, prostori za lokale i gastronomske objekte u Zadru su najskuplji. Oglašavani su po prosječnoj cijeni od 2160 eura po metru kvadratnom.

Takvi su poslovni uredi u Splitu imali prosječnu cijenu kvadrata 1950 eura, u Puli i Rijeci 1600 eura, dok su oni zagrebački imali niže cijene, te se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1500 eura. 

Koliko za najam?

Što se najamnine ureda i ordinacija tiče, cijene su se tijekom kolovoza kretale između 9 i 13 eura po metru kvadratnom, dok su prosječne cijene najma skladišta bile i niže, između 3 i 6 eura po „kvadratu". 

Najviše prosječne cijene tražene za najam lokala i gastronomskih objekata oglašavane su u Puli i Splitu gdje su iznosile 13 eura po metru kvadratno. U Zadru i Zagrebu tražilo se 9 eura, a u Rijeci 10 eura za „kvadrat".

Cijene ureda znatno niže nego 2010. godine

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene poslovnih prostora tijekom kolovoza ove godine u pojedinim gradovima bile osjetno niže no u istom mjesecu 2010. godine.

Cijene ureda ili ordinacija na području Zagreba niže su 25 posto no 2010. godine, dok su njihove najamnine niže oko 19 posto. Prosječne oglašavane cijene ureda i ordinacija za prodaju u Puli su oko 28 posto niže, a u Zadru 34 posto niže, dok su najamnine u oba grada pojeftinile za oko 15 posto.

Različita djelatnost, različita lokacija

Različite vrste poslovnih prostora zahtijevaju i potrebu za drugačijim lokacijama koje će odgovarati određenoj djelatnosti što će se u njemu odvijati. Tako će trgovine, lokali, kafići, restorani i slični objekti najčešće biti smješteni na frekventnim lokacijama na kojima se kreće mnogo ljudi, dok će, s druge strane, skladišta ili proizvodne hale najčešće biti smještene na rubu grada, u industrijskim zonama te u blizini velikih prometnica.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako se Zadar ne nalazi među top pet najtraženijih mjesta za urede i ordinaciju. 

Kada je pak riječ o lokalima (dućan, kiosk, izložbeni ili prodajni prostor...), tijekom kolovoza su se putem Crozilla.com najviše tražili oni na području Zagreba, Rijeke, Splita, Pule i Zadra.

Na području Zagreba i okolice vladala je najveća potražnja za skladištima koja se putem oglasnika Crozilla.com iznajmljuju i prodaju. Osim u Zagrebu i okolici, potražnja je vladala i za skladištima i proizvodnim pogonima na području Rijeke, Zadra, Splita i Osijeka.