U subotu su nakon što je svečano otvoren 1. Pčelarski sajam u Zadarskoj županiji podijeljene su i diplome za najbolje ocijenjeni med.

Diplome je udijelio Daniel Segarić, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije. Osvrt na kvalitetu meda dala je prof.dr.sc. Nada Vahčić, sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ujedno i koordinatorica projekta „Promocija Pčelarstva"- BEE PROMOTED, s obzirom na senzorska i fizikalno - kemijska svojsta. Na natjecanju su sudjelovala 34 izlagača. Zlato su osvojili Radovan Mikulić i Zlatko Elveđi za med od drače, a Dubravko Balint za med od bagrema.

Pčelarski sajam trajao je dva dana 16. i 17. rujna 2016. Na sajmu su sudjelovala 24 izlagača od kojih je15 iz Zadarske županije dok su dva izlagača bila iz Bosne i Hercegovine (Bihać i Posušje). Izlagači su promovirali med, pčelinje proizvode, opremu za pčelarstvo te razne druge autohtone proizvode Zadarske županije. Na sajmu su sudjelovali: Stolarija Mirt, Gala d.o.o., OPG Ivan Mravak, Zvonimir Milutin, Pčelin svijet d.o.o., OPG Zlatko Elveđi, Apigroup d.o.o., OPG Ankica Jurjević, OPG Višnja Zelić, Melissad.o.o., OPG Rajko Marinović, OPG Damir Gurlica, OPG Ivica Butić, UP Iva, Posušje BIH, Bihać BIH, OPG Dubravko Balint, OPG Martin Baričević, Prehrambeno-biotehnološki faluktet, Zagreb, OPG Babac-Damjanić, OPG CD Raspović, OPG Eugen Novaković, OPG Simičić Filip, OPG Davor Škara i Obrt Snašinevridne ruke.

U petak, 16. rujna, od 16 sati u Gradskoj loži održala su se stručna predavanja o pčelarstvu i medu.Predavači su bili: dr.sc. Janja Filipi: „Proizvodnja pčelinjeg otrova" Ivan Miličević: „Umjetne satne osnove" dr.sc. Maja Dražić: „Proizvodnja pčelinjih matica i matične liječi" dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing.: „Med kao hrana i patvoreni med". U subotu, 17. rujna, od 10 sati održala se je radionica „Ekonomika uzgoja matica".

Projekt „Promocija Pčelarstva" provodi se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona te Općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR a sufinancira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007-2013. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za hrvatske partnere iznosi 298.450,42 EUR (Prehrambeno-biotehnološki fakultet-Centar Zadar, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udruga pčelara „Dalmatinka"). Partneri na projektu na području BIH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara „IVA".

Ocjenjivanje meda provodi se u novoopremljenom laboratoriju koji posjeduje analitičku opremu za provođenje kemijskih i fizikalnih ispitivanja meda te pčelinjih proizvoda sukladno Pravilniku o medu uz mogućnost provođenja senzorske i melisopalinološke analize meda što pčelarima može pomoći u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovu boljem plasmanu na tržište kao kvalitetnog i sigurnog proizvoda.

Kako bismo proizvodili i konzumirali što kvalitetniji med i proizvode na bazi meda, te našim pčelarima olakšali proizvodnju, podigli razinu znanja, odgovarajuće ih opremili i pripremili za konkurentno europsko tržište osim Laboratorija za kontrolu kvalitete meda na PBF-Centar Zadar, projektom se je uspostavila i stanica za selektivni uzgoj i reprodukciju matica te edukaciju pčelara. Ovaj projekt vrlo je značajan za razvoj pčelarstva u Zadarskoj županiji kao i za regionalni razvoj obje države te prekograničnu suradnju između partnerskih institucija u ovom projektu. Značaj i potencijal projekta prepoznalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, koji prate projekt u sklopu Programske Operativne strukture, http://www.arr.hr/eu-programi-2007-2013/ipa-prekogranicni-program-hrvatska-bih

Radovan Mikulić MED OD DRAČE ZLATO
Zlatko Elveđi MED OD DRAČE ZLATO
Dubravko Balint MED OD BAGREMA ZLATO
Zvonimir Milutin CVJETNI MED SREBRO
Juraj Jurić MED OD DRAČE SREBRO
Ante Jurjević MED OD DRAČE SREBRO
Željko Nekić MEDLJIKOVAC SREBRO
Domagoj Mikulić MED OD DRAČE SREBRO
Ivica Bolić MED OD DRAČE SREBRO
Čuljat Dražen CVJETNI MED SREBRO
Radovan Mikulić (2) MED OD KADULJE SREBRO
Ivica Butić CVJETNI MED SREBRO
Krsto Bukvić CVJETNI MED SREBRO
Krsto Bukvić (2) CVJETNI MED SREBRO
Željko Džepina MED OD DRAČE SREBRO
Željko Džepina (2) MEDLJIKOVAC SREBRO
Željko Džepina (3) CVJETNI MED SREBRO
Juraj Cvetičanin MED OD METVICE SREBRO
Šime Ćustić CVJETNI MED SREBRO
Neven Čakarun CVJETNI MED SREBRO
Drago Vukšević CVJETNI MED SREBRO
Mate Šimičević MED OD DRAČE SREBRO
Ana Bradaš CVJETNI MED SREBRO
Danijel Časni MED OD LIPE SREBRO
Velimir Arambašić CVJETNI MED SREBRO
Drago Kardum MED OD LAVANDE SREBRO
OPG Mravak CVJETNI MED SREBRO
Stipe Pećenić CVJETNI MED SREBRO
Dubravko Balint MED OD LIPE SREBRO
Damir Gurlica MED OD DRAČE BRONCA
Ive Surić CVJETNI MED BRONCA
Denis Šare CVJETNI MED BRONCA
Ivan Paleka MED OD KADULJE BRONCA
Rajko Marinović CVJETNI MED BRONCA