Jučer je svečano je otvoren 1. Pčelarski sajam u Zadarskoj županiji. Otvorio ga je župan Zadraske županije Stipe Zrilić uz prigodan govor u Gradskoj loži u Zadru. Otvorenje sajma posjetio je i prof.dr.sc Zdravko Barać, pomoćnik ministra poljoprivrede te se obratio uzvanicima. Na otvorenju su o projektu govorili i prof.dr.sc. Nada Vahčić, koordinatorica projekta u ime projektnog tima koja je predstavila projekt „Promocija Pčelarstva"- BEE PROMOTED i njegove rezultate, prof.dr.sc. Verica Dragović Uzelac, predstavnica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr.sc. Asmir Budimlić, predstavnik zavoda u Bihaću.

Nakon svečanog otvaranja uzvanici su obišli Pčelarski sajam na Rivi (Obala kralja Petra Krešimira IV.).

Na sajmu sudjeluju izlagači: Stolarija mirt, Ggala d.o.o., OPG Ivan Mravak, Zvonimir Milutin, Pčelin svijet d.o.o., OPG Zlatko Elveđi, Apigroup d.o.o., OPG Ankica Jurjević, OPG Višnja Zelić, Melissa d.o.o., OPG Rajko Marinović, OPG Damir Gurlica, OPG Ivica Butić, UP Iva, Posušje BIH, Bihać BIH, OPG Dubravko Balint, OPG Martin Baričević, Prehrambeno-biotehnološki faluktet, Zagreb, OPG Babac-Damjanić, OPG CD Raspović, OPG Eugen Novaković, OPG Simičić Filip, OPG Škara i Obrt Snašine vridne ruke.

Pčelarski sajam započeo je 16. rujna i traje do 17. rujna 2016. do 20 sati.
U petak, 16. rujna, od 16 sati u Gradskoj loži održala su se stručna predavanja o pčelarstvu i medu. Predavači su bili: dr. sc. Janja Filipi: „Proizvodnja pčelinjeg otrova" Ivan Miličević: „Umjetne satne osnove" dr. sc. Maja Dražić: „Proizvodnja pčelinjih matica i matične mliječi" dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing.: „Med kao hrana i patvoreni med".

U subotu, 17. rujna, od 10 sati održat će se radionica „Ekonomika uzgoja matica", a u 12 sati pozivamo Vas na dodjelu priznanja za najbolje ocijenjeni med u Gradsku ložu.
Projekt „Promocija Pčelarstva" provodi se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona te Općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR a sufinancira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007-2013. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za hrvatske partnere iznosi 298.450,42 EUR (Prehrambeno-biotehnološki fakultet-Centar Zadar, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udruga pčelara „Dalmatinka"). Partneri na projektu na području BIH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara „IVA".

Ocjenjivanje meda provodi se u novoopremljenom laboratoriju koji posjeduje analitičku opremu za provođenje kemijskih i fizikalnih ispitivanja meda te pčelinjih proizvoda sukladno Pravilniku o medu uz mogućnost provođenja senzorske i melisopalinološke analize meda što pčelarima može pomoći u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovu boljem plasmanu na tržište kao kvalitetnog i sigurnog proizvoda.

Kako bismo proizvodili i konzumirali što kvalitetniji med i proizvode na bazi meda, te našim pčelarima olakšali proizvodnju, podigli razinu znanja, odgovarajuće ih opremili i pripremili za konkurentno europsko tržište osim Laboratorija za kontrolu kvalitete meda na PBF-Centar Zadar, projektom se je uspostavila i stanica za selektivni uzgoj i reprodukciju matica te edukaciju pčelara. Ovaj projekt vrlo je značajan za razvoj pčelarstva u Zadarskoj županiji kao i za regionalni razvoj obje države te prekograničnu suradnju između partnerskih institucija u ovom projektu. Značaj i potencijal projekta prepoznalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, koji prate projekt u sklopu Programske Operativne strukture, http://www.arr.hr/eu-programi-2007-2013/ipa-prekogranicni-program-hrvatska-bih