Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović i resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u ponedjeljak, 29. kolovoza u 10.00 sati na prigodnoj svečanosti sudjelovati će na otvorenju radova na izgradnji buduće zgrade putničkoga terminala u Novoj luci Gaženica.

Treća faza realizacije Projekta Nove luke Gaženica obuhvaća izgradnju zgrade terminala površine 24.537m2, uključno sa pratećom infrastrukturom, parkiralištima te hortikulturnim uređenjem okoliša na ukupnoj površini od oko 18.000m2, uz planirani rok dovršetka svih radova tijekom predstojećih 14 mjeseci. Ukupna vrijednost realizacije treće faze Projekta je 24.705.552,57 eura, bez uračunatog PDV-a. Banka kreditor je njemačka KfW-Development Bank.

Zgradom terminala omogućiti će se provođenje sve strožih zahtjeva u pogledu sigurnosti putnika, objediniti će se veliki dio javnih službi poput Policije, Lučke kapetanije i Lučke uprave, kvaliteta prihvata putnika biti će neusporedivo veća te će taj prvi i najznačajniji dojam putnika / turista pri dolasku u Zadar i Hrvatsku biti dignut na jednu višu razinu, što će ne samo u prometnom već i gospodarskom smislu značajno doprinijeti daljnjem razvoju Zadarske županije, ali i hrvatskoga gospodarstva u cijelini.

Tijekom 2014. godine okončani su radovi na lučkoj infrastrukturi (II. i III.a faza projekta), a do lipnja 2015. godine postavljene su sve predviđene čelične konstrukcije na rampama koje su omogućile neometano pristajanje trajekata te ukrcaj i iskrcaj vozila čime su se u ožujku 2015. godine stekli uvjeti da se u Novu luku Gaženica preusmjeri cjelokupan domaći trajektni promet iz zadarske gradske luke, a dovršetkom izgradnje i prilagodbe graničnog prijelaza u lipnju 2015. godine, u luku Gaženica premješten je i međunarodni trajektni promet.