ZADAR - Najmlađa hrvatska brodarska tvrtka, zadarska Tankerska Next Genartion (TNG), nakon što je za prvu godinu poslovanja podijelila dividendu, uspješnu plovidbu u poslovanju nastavila je i u ovoj godini. U prvih šest mjeseci flota TNG od šest brodova ostvarila je prihod od 125,4 milijuna kuna..
Neto dobit za to razdoblje iznosi 26,9 milijuna kuna.

„Glavni poticaj porastu prihoda i profitabilnosti dale su četiri novogradnje koje već drugo tromjesečje za redom bilježe potpunu zaposlenost, komentirao je John Karavanić, predsjednik Uprave TNG, podsjećajući kako su za sve te brodove ugovorili višegodišnje najmove za prijevoz kod naručitelja.
Tijekom prvih šest mjeseci završen je redoviti petogodišnji remont na tankeru Velebitu. Uz Vinjerac, Velebit je bio temeljac u stvaranju TNG.
Tanker Velebit je proveo 21 dan u brodogradilištu, zbog čega je djelomično moderirao profitabilnost razdoblja. - Koristeći komercijalne potencijale broda i mogućnosti predviđene ugovorom na vrijeme, m/t Velebit je kroz zaposlenje pozicioniran na Daleki Istok čime su ostvarene značajne troškovne uštede uz maksimalnu operativnu efikasnost, istaknuo je direktor TNG-a.
Zahvaljujući komercijalnim naporima menadžmenta zadarske brodarske kompanije, osigurano je optimalno zaposlenja flote od 1.092 operativnih dana, odnosno 98.1 posto.
 Za tanker Vinjerac tijekom drugog tromjesečja istekao je ugovor te je prebačen na „spot tržište" kako bi se postigao povoljni efekt operativne učinkovitosti i optimalnog geografskog pozicioniranja broda pred očekivani petogodišnji remont, koji slijedi u trećem tromjesečju, navodi Karavanić.
Direktor TNG zaključio je kako je prvo polugodišta bilo dio uobičajenog brodarskog ciklusa tijekom kojeg su vozarine i vrijednosti brodova zabilježile korekciju i razdoblje završile na razinama ispod prošlogodišnjih. - Ali je upravo pravovremeno ugovaranje zaposlenja osiguralo stabilnost poslovanja, ustvrdio je John Karavnić u svom transparentnom izvještaju za javnost i za dioničara koji su svojim ulozima unaprijed dali povjerenje menadžmentu zadarske brodarske kompanije.