U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Zadar i Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj, u srijedu 29. lipnja 2016. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zadar, s početkom u 12. 30 sati, održat će se seminar o Sporazumu o slobodnoj trgovini Kanada - EU (CETA).

Sporazum CETA je prvi i dosad najdalekosežniji dogovoren bilateralni trgovinski sporazum između EU-a i neke svjetske gospodarske velesile. Pregovori su okončani krajem 2014. godine, a konačni tekst je objavljen u veljači 2016. godine. Sporazumom je obuhvaćena široka paleta pitanja na kanadskoj saveznoj i pokrajinskoj razini koji utječu na izvoz roba i usluga iz Europe u Kanadu, a koja ujedno olakšava ulaganja i pridonosi stvaranju predvidljivijeg poslovnog okruženja.

Cilj seminara je informirati sudionike o mogućnostima lakšeg poslovanja koje će uslijediti nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i EU. Olakšice za poslovanje očekuju se u smanjenju ili potpunom uklanjanju carina za pojedine robe, a najznačajnije pozitivne promjene iznosa carina odnosit će za proizvode poput tekstila, obuće, namještaja te određenih prehrambenih proizvoda. Mogućnosti za lakšu suradnju bit će otvorene i u području javnih natječaja te investicija.