Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je danas na svojim stranicama kako dolazi do privremene obustave dijela programa mjera aktivne politike zapošljavanja u 2016. godini, piše tportal

U HZZ-u navode da se privremeno obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u 2016. godini financiranih iz sredstava Državnog proračuna i to: potpore za zapošljavanje, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i javni radovi.

U objavi se ističe kako će se svi zaprimljeni zahtjevi za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja do 23. lipnja 2016. godine i primjene Odluke Upravnog vijeća nastaviti obrađivati sukladno Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera u 2016. godini do utroška preostalih financijskih sredstava raspoloživih u ovoj godini.

Novi zahtjevi zaprimat će se samo za mjere koje se nastavljaju provoditi, napominju u HZZ-u.

U 2016. godini za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u Državnom proračunu osigurano je 268,5 milijuna na poziciji Aktivne politike zapošljavanja te 10,7 milijuna kuna na poziciji Programa za Rome uz planirane novčane naknade za novčane pomoći i putarine vezane uz provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja od još 444 milijuna kuna.

Financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2016. godini planirano je i iz sredstava EU-fondova i to u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. u iznosu od 384,9 milijuna kuna te Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013. u iznosu od 65,4 milijuna kuna.

Ukupni proračun za mjere aktivne politike zapošljavanja, uključujući sve vezane naknade u 2016. godini, iznosi 1,18 milijardi kuna.

U HZZ-u navode da su se, uz preuzete financijske obveze iz prethodne godine, rješavali i zahtjevi zaprimljeni u 2016. godini. Te preuzete obveze u iznosu od 202,5 milijuna i uvećane za predrezervacije za državna tijela u iznosu od 16,1 milijun kuna ukupno čine 218,7 milijuna kuna na poziciji Aktivne politike zapošljavanja.

Također, ističu da su preuzete obveze u iznosu od 269,9 milijuna kuna na poziciji novčane naknade za novčane pomoći i putarine u mjeri stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

U ukupne obveze i broj obrađenih zahtjeva ubraja se 3.271 zahtjev s kraja 2015. godine; riješen je početkom 2016. godine te su time preuzete financijske obveze u iznosu od 32,4 milijuna kuna čime je značajno umanjen iznos alociran za provedbu mjera u 2016. godini.

S obzirom na raspoloživi iznos sredstava u Državnom proračunu Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je Odluku o privremenoj obustavi dijela mjera i preusmjeravanje korisnika na financiranje iz EU-sredstava po potpisanim ugovorima za 7 projekata u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020, zaključuju u HZZ-u.