U Zadru je danas ispred sjedišta Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zadar održan mirni prosvjed bivših radnika City Ex-a d.o.o..

Razlog prosvjeda su neisplaćene plaće i otpremnine bivšim radnicima, kojima su otkazani ugovori o radu još u rujnu 2015. godine. U međuvremenu je provedena predstečajna nagodba, koja nije uspjela, jer u tri pokušaja nije nađen strateški partner odnosno investitor. City Ex d.o.o., neminovno, mora u stečaj. No, postupak se znatno razvukao od strane nadležnih institucija, posebice Fine, koja ga je već trebala pokrenuti po službenoj dužnosti.

- Stečaj kasni, Fina je zakazala, tek 24. ožujka je zakazano ročište za utvrđenje uvjeta hoće li biti stečaj ili ne. Kasni se puna dva mjeseca te se dovode u pitanje radnička potraživanja od Državne agencije. Novi Zakon o stečajnom postupku od 15. rujna kaže da se stečaj mora pokrenuti u roku od 8 dana od završetka predstečajne nagodbe, koja je završila 18. siječnja. Tada su svi radnici otpušteni, Zadarskoj grupi radnika se pojedinačno duguje u prosjeku oko 50 tisuća kuna. Ukupni dug prema njima je 1,5 milijuna kuna, a svi skupa u Hrvatskoj, oko 700 radnika, potražuje 14 milijuna kuna. Potraživanja vjerovnika su 150 milijuna kuna, stečaj je neminovan, ali država kasni. Apeliramo na Trgovački sud u Zagrebu koji vodi stečaj, da ga pod svaku cijenu otvori. To je jedina šansa za ove radnike, kazao je sindikalni pravnik Vedran Uranija.

Pojasnio je kako je došlo do ovog stanja:

-  City Ex je bio najveći alternativni operater na hrvatskom tržištu. Kompenzacijskom fondu su morali uplaćivati 5% te su došli u blokadu. HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti potražuje 4.3 milijuna, porezna uprava s osnova PDV-a 1,5 milijuna, Erste banka 120 milijuna i radnici 14 milijuna kuna, dodao je Uranija.

- Želimo da nas netko čuje, da se stečaj konačno proglasi, da dobijemo zakonski što nam pripada i što smo odradili. Meni firma duguje pet plaća i otpremninu. Stečaj požurujemo jer želimo ostvariti minimalno pravo da nas agencija za isplatu isplati s tri plaće i pola otpremnine. Ako stečaj ne bude u roku kojeg tražimo, a taj je 24. ožujka, mi gubimo sva naša prava, rekla je a mirnom prosvjedu predstavnica radnika Edita Kvartuć.
.
Podršku su obespravljenim radnicima City Ex-a dali su sindikalno udruženi umirovljenici kao i predstavnici podružnice branitelja pri SSSH. U njihovo ime predsjednik podružnice Damir Milić je rekao:

Nakon skupa radnici su uputili peticiju na adresu Trgovačkog suda u Zgrebu i Nagodbenom vijeću Fine da se 14. ožujka mora otvoriti stečaj, jer su zakonski uvjeti ispunjeni.