Udruga „Zadar Developers Hub" vas poziva na predavanje Lovre Valčića, "ICT u polarnim krajevima", u srijedu 24.veljače u 18 sati u prostorijama COIN Coworkinga.

Polarna područja našeg planeta trenutno se na očigled mijenjaju. Znanstvenici koji istražuju polarne krajeve trebaju detaljnija mjerenja i puno različitih podataka kako bi mogli pratiti promjene te validirati svoje modele i zaključke. Istraživači i inženjeri iz male hrvatske firme Bruncin bave se razvojem i izradom mjernih (ICT) sučelja za polarna područja.

U polarnim krajevima nema struje i telekomunikacijske infrastrukture a temperature unutar zatvorenih ICT sučelja variraju od -80 C° po zimi do +50 C° po ljeti. Uz ovaj nemogući raspon "radnih" temperatura, na Arktiku našu ICT opremu vrebaju polarni medvjedi i arktičke lisice, a na Antarktiku pingvini. Pridružite nam se na pregledu Bruncin sustava i rješenja koja omogućuju znanstvena istraživanja atmosfere, leda i mora u polarnim krajevima.

Lovro Valčić stručnjak je za informacijske tehnologije, profesor i vlasnik IT tvrtke Bruncin. Deset godina proveo je na Geofizičkom Institutu Sveučilišta na Aljasci. Stručnjak je za razvoj i podršku informacijskih tehnologija, posebno za istraživanja na sveučilišnoj razini i nastavne aktivnosti.