Dalmatinac je miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Najnagrađivaniji je sir Paške sirane koji je osvojio mnogobrojna priznanja u Hrvatskoj i u svijetu, od kojih su najznačajnije medalje s World Cheese Awards-a. Naime, na ovom natjecanju 2012. godine , Dalmatinac je proglašen Najboljim sirom Srednje i Istočne Europe ( Best Central & Eastern European Cheese ). Na istoimenom je natjecanju 2014. osvojio i Super Gold medalju.
Novo priznanje stiže iz Amerike. Ugledni američki časopis Culture Cheese Magazine uvrstio je Dalmatinac na popis 50 najboljih sireva na svijetu!!!
Za Dalmatinac kažu da je sir slankastog, slatkastog, kremastog i aromatičnog okusa. Spominju i pašku ovcu u kontekstu super životinje jer je otporna na teške uvjete života na kamenitom otoku na kojem raste tek aromatično bilje…
Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu koja ove godine slavi 70. jubilej. Nastala je kao mala poljoprivredna zadruga 1946. godine i u onim teškim vremenima okupila poljoprivredne zadruge iz Povljane, Kolana i Novalje. Kroz povijest je prolazila kroz razne organizacijske oblike sve do 1992. kad postaje dioničko društvo. Od svojih prvih godina do danas Paška sirana je važan i neizostavan pokretač gospodarskog života na otoku Pagu.
Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine kad je otvoren novi najsuvremeniji pogon financiran sredstvima iz pretpristupnih fondova Europske Unije. Paška sirana bila je među prvim tvrtkama koje su iskoristile novac iz fondova, a novi pogon je iako osuvremenjen i napravljen u skladu s europskim propisima zadržao tradicionalnu izradu sira. Iako posjeduje vrhunsku tehnologiju, među kojom je i investicija od 600 000 eura za biološki pročišćivač voda koji je apsolutno u skladu s visokim ekološkim standardima EU, Paška sirana se nije odrekla tradicionalnih načina. U njenoj zrioni daske su isključivo od drva kao prirodnog materijala, a to drvo prožeto aromatičnim uljima iz sireva tihi je, ali najintimniji svjedok ljubavi Paške sirane prema njenim sirevima.
Paška sirana proizvodi osim Paškog sira koji je njezin krovni brend, još 9 vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka. To su miješani sirevi: Pramenko i Dalmatinac, kravlji sirevi Trapist i Primorac, sir s kaduljom Mediterano, sir s paprikom Paprenjak, sir s tartufima, mladi kravlji sir Parenjak i nanjoviji sir s maslinama SoLun te ovčju i kravlju skutu.
Mlijeko za proizvodnju sireva dobiva od svojeg stada koji broji oko 3000 ovaca i najveće je skupno stado na otoku Pagu, ali Paška sirana od svojeg stada dobiva samo 15% potrebnog mlijeka. Ostalo mlijeko otkupljuje od svojih stotinjak kooperanata s otoka Paga. Mlijeko za kravlje sireve otkupljuje u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Osim proizvodnje sireva, bavi se i proizvodnjom ovčjeg mesa i janjetine.