Dalmatinski pršut je izvanredan primjer što se može postići slogom među proizvođačima te zajedničkim i koordiiranim nastupom na tržištu, s proizvodom čija se kvaliteta strogo kontrolira. Valja još jednom podsjetiti da na zaštitu proizvoda treba gledati kao na način dodavanja vrijednosti proizvodu i vrhunski alat za brandiranje, a ne kao na puku zaštitu imena", poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, nakon što je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan potvrdio da se Dalmatinskom pršutu potvrđuje europska zaštita zemljopisnog podrijetla.

- Ponosan sam što sam dao podršku procesu koji je danas uspješno završen i za koji želim da bude poruka i drugim proizvođačima, da im moj tim i ja stojimo na raspolaganju", rekao je Picula.

Podsjećamo, zastupnik Picula angažirao se po ovom pitanju u rujnu kada je Komisiji poslao zastupničko pitanje o statusu zaštite dalmatinskog pršuta. Upravo od povjerenika Hogana dobio je odgovor da će Dalmatinski pršut vrlo brzo biti zaštićen jer je 1. listopada 2015. objavljen u Službenom listu Europske unije.

U svom je upitu Picula istaknuo da se Dalmatinski pršut proizvodi na cijelom zemljopisnom području Dalmacije koje obuhvaća najdulji i najveći dio hrvatskog primorja duž Jadranskog mora. Istaknuo je da se povezanost dalmatinskog pršuta sa zemljopisnim područjem u kojem se proizvodi temelji na njegovim svojstvima koja proizlaze iz tradicionalnog načina proizvodnje, ali i na ugledu koji taj regionalni proizvod prepoznat i izvan granica proizvodnja, ima.

S današnjim danom je Republika Hrvatska, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena, Ličkog krumpira, Istarskog pršuta/Istrskog pršuta i Drniškog pršuta dobila i 9. proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.