Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji s Savjetodavnom službom Zadarske županije predstavila je u Gračacu 22 listopada. 2015. Podmjeru 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima" iz Programa ruralnog razvoja 2014-2020.

Cilj ove potpore je pomoći mladim poljoprivrednicima koji su se odlučili postati nositelji/odgovorne osobe poljoprivrednih gospodarstva u daljnjem održivom razvoju poljoprivrednog gospodarstva.

Za potrebe provedbe Programa ruralnog razvoja mladi poljoprivrednici su oni koji su u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu stariji od 18, a mlađi od 40 godina, a podnose poslovni plan za poljoprivredno gospodarstvo koje ima ekonomsku veličinu iskazanu u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 8.000 do 49.999 eura. Visina potpore po korisniku iznosi 50.000 eura u kunskoj protuvrijednost. Isplata potpore će biti u tri rate u razdoblju od najviše tri godine.

Sve detalje mjere okupljenima je izložio mr.sc Hrvoje Klarić iz Savjetodavne službe Zadarske županije. Klarić je odgovorio na mnoštvo pitanja, a ponajviše je okupljene zanimalo kako se računa ekonomska veličina njihovog poljoprivrednog gospodarstva. On je uz primjer kandidata koji udovoljava kriterijima podmjere okupljenima objasnio računanje minimalnog bodovnog praga.

„Jako nam je drago da smo danas u Gračacu koji je pomalo zaboravljen od svih. Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari stoji vam na raspolaganju ne samo oko mjera iz Programa ruralnog razvoja, nego oko svih vaših ideja i projekata koji se tiču ruralnog razvoja. Mi ćemo od sada održavati redoviti kontakt s vašim nadležnim tijelima", kazao je Vlado Rapan predsjednik udruge.

„Zadovoljni smo s brojem okupljenih na današnjem predstavljanju podmjere 6.1 gdje smo preko naših upitnika prepoznali moguća tri kandidata koji zadovoljavaju uvjete te smo ih uputili u daljnje korake. Bio bi veliki uspjeh kad bi netko od njih povukao sredstva od 50.000 eura", izjavila je Marta Pintur dopredsjednica i voditeljica ureda Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.