Na jutros održanom mirnom prosvjedu bivših radnika nekad čuvene zadarske tvrtke KEMOPLAST, koja je bila specijalizirana za proizvodnju PVC cijevi, kao jedina takve vrste u RH, stečajni upravitelj Vedran Uranija iznio je činjenično stanje u kojem se zadnjih nekoliko godina nalaze očajni radnici.

- Ovo je evidentno najveći dug prema radnicima u Hrvatskoj, čak i u Europi. Radnicima se duguju 24 plaće, plus otpremnina. Dug je oko 2,5 milijuna kuna. Radnici su dosad dobili, njih 21, na dan stečaja prošle godine 25 000 kuna od Agencije za isplatu radničkih potraživanja i to je sve.

Tvrtka je pred likvidacijom, pa radnici traže ubrzanje stečajnog postupka koji se zadnjih godinu i pol dana vodi jako usporeno. Žele da parcijalna prodaja strojeva, koji jedini nisu opterećeni hipotekom, bude ubrzana kako bi se ljudi parcijalno naplatili. Prosjek potraživanja je između 150 do 200 000 kuna.

Tvrtka je nekad brojala 500 ljudi, prije tri godine 200 ljudi, a pred stečaj je spala na 21 radnika. Zanimljivo je kako je to tvrtka koja jedina u Hrvatskoj proizvodi PVC cijevi i kao takva bi definitivno imala tržište. No, nažalost firma je dovedena pred uništenje.

Na pitanje što radnici uopće mogu očekivati u ovoj poprilično bezizlaznoj situaciji Uranija je odgovorio:

- Cilj nam je da se u što većoj mjeri, ako ne i u cijelosti, podmire radnička potraživanja kroz parcijalnu naplatu, a ako se kojim čudom pojavi investitor koji bi ove dugove i dubioze preuzeo na sebe, bilo bi to idealno. Ali to je teško, gotovo nemoguće očekivati, ali nije isključeno. Ono što također očekujemo sada je pomoć države koja je izostala zadnje tri godine, kad je ministar Maras bio ovdje i obećavao brda i doline. Dakle, očekujemo da se država aktivira i poduzme nešto ako već nije prekasno, a bojim se da je prekasno.