ZADAR - Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu te je u ponedjeljak obavijestio upravu Agencije za istraživanje ugljikovodika da neće potpisati ugovor s hrvatskom Vladom.

Kao razlog odustajanja Amerikanci i Austrijanci su naveli neriješeno pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore, zbog čega su odustali od četiri istražna polja, od kojih je jedno zapadno od Dugog otoka.

Nema tome davno kako su predstavnici naftne kompanije iz Teksasa pohodili sjedište Zadarske županije te iza zatvorenih vrata za javnost razgovarali sa zadarskim županom Stipom Zrilićem.

U svibnju su se predstavnici Marathon Oil-a sastali i s gradskom vlašću kod gradonačelnika Božidara Kalmete. Upoznali su lokalnu vlast s aktivnostima istraživanja istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru donosno u dijelu koji se odnosi na more, podmorje i otoke Zadarske županije. Predstavnici Marathon oil-a odgovarali su na pitanja predstavnika Grada koja se odnose na zaštitu okoliša i moguće ekološke incidente te mogući negativni utjecaj istraživanja podmorja na naše glavne gospodarske grane, a to su turizam i ribarstvo ali i o utjecaju na životinjski i morski svijet. Gosti su tada najavili kako će odgovore na ova i druga pitanja, koja brinu lokalnu javnost, podrobnije dati Strateška procjena utjecaja na okoliš koja je u izradi.

Nakon svega oglasila se i Akcija mladih u ime kojih je županijska vijećnica i aktivistica pokreta protiv bušenja Jadrana, Marjana Šešelja pitala: čije vi interese štitite i kakvu poruku šaljete stanovništvu našeg područja!?

Ministar Ivan Vrdoljak "prijeti" pronalaskom novog koncesionara.