S ciljem ostvarenja što bolje komunikacije i povezivanja s lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te poticanja ruralnog razvoja, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i ove godine organizira Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice. Sajam će se održati 02. kolovoza s početkom u 18 sati na infocentru i vidikovcu Kamenjak, prepoznatoj posjetiteljskoj destinaciji u Parku prirode Vransko jezero.
Javna ustanova Park prirode Vransko jezero pri upravljanju Parkom prirode Vransko jezero posebnu pažnju obraća usuglašavanju ciljeva očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti te želja i potreba lokalnog stanovništva. Upravljanje Parkom je stoga složen zadatak koji zahtjeva pažljivo razmatranje svih otvorenih pitanja te razvoj i provedbu jasne i učinkovite politike upravljanja.
Budući je poljoprivreda glavna djelatnost lokalnog stanovništvo koje posjede ima u Parku ili njemu gravitira (Općina Stankovci 82% kućanstva posjeduje i obrađuje poljoprivredno zemljište, a u grad Benkovac 53%., općina Pakoštane 47%, na koju se odnosi poljoprivredno dobro i naselje Vrana.), željeli bismo pružiti podršku lokalnoj zajednici u boljoj organizaciji, promociji i održavanju kvalitete tradicijskih poljoprivrednih proizvoda.
Poziv na izlaganje na sajmu upućen je lokalnom stanovništvu okolice Parka iz mjesta Radošinovci, Banjevci, Vrana, Pakoštane, Donji kraj, Dobra voda, Stankovci, Benkovac, te se 20-ak OPG -ova odazvalo pozivu. Ove godine predstavit će se i udruga Rešta iz Benkovca s ekološkim i konvencionalnim proizvođačima češnjaka, kao i Udruga pčelara Velebit iz Zadra.
Prisnac je autohtono jelo koje se već stoljećima priprema na prostoru Bukovice i Ravnih kotara, a spada među hladna predjela kruha i peciva. Prisnac je kolač kojega su vrijedne domaćice pripremale najčešće za svečane prigode. Budući da u njega ide dosta sastojaka, namirnice za njegovu izradu su se znale brižno sakupljati određeno vrijeme, pogotovo skorup i domaći sir, kojih u prošlosti nije bilo tako lako pribaviti. Vrijedne ruke naših baka mijesile su ovu sočnu poslasticu koja i danas mami sve više gastro poznavatelja i ljubitelja zavičajne kuhinje. Svi oni koji se još nisu okušali u spremanju ovog specijaliteta ili ga nisu probali, moći će na našem sajmu “Luka i igara” vidjeti i naučiti tehniku pripremanja prisnaca. Zvijezda sajma Allium sativum, češnjak ili luk, nekad pa tako i danas, tradicionalno se sprema spleten u vijence, obješen na hladno i suho mjesto i tako sačuvan za ostatak godine i zimu. Tijekom ljetnih mjeseci sela u zaleđu Zadarske županije, Bukovice i Ravnih kotara pretvaraju se u zemlju češnjaka jer stotine brižno ispletenih autohtonih rešti (vijenaca) češnjaka i kapule strpljivo čekaju posjetitelje i znatiželjne kupce. Upravo takav scenarij dočekat će Vas na sajmu “Luka i igara” gdje ćete imati priliku sudjelovati u radionici i naučiti tradicionalni zanat pletenja vijenaca luka i kapule.