ZADAR - Odluka je li odobrena predstečajna nagodba nad dužnikom Gortanom Zadar bit će javno objavljena najkasnije prekosutra, kako doznajemo od glasnogovornika Trgovačkog suda u Zadru i suca u navedenom postupku Tomislava Jurline. Tek tada će biti poznato jesu li pristigle punomoći svih vjerovnika, koji su uzeti u obzir na ročištu, za sklapanje nagodbe.

Ročište za sklapanje nagodbe održalo se prošli četvrtak i na njegovom prvom djelu nije se skupio dovoljan broj vjerovnika. Tada je sudac Jurlina odgodio ročište na pola sata, nakon čega je krenula telefonska akcija direktora Gortana Tomislava Galića pozivanja vjerovnika. Osobno je na sud došao direktor Franta Ante Škara, direktor tvrtke Plankit Dane Vučenović, Stipe Grabić kao zastupnik Nedjeljka Grabića koji je preuzeo 852 tisuće kuna duga Adriatic servisa i Adriatic Securitija. Odvjetnik Andrej Korljan došao je kao predstavnik nekadašnjih nogometaša Zadra Josipa Bilavera, Tomislava Rogića, Marina Tomasovo i vodoinstalatera Ante Batura.

Na taj nategnuti način, pronađen je dovoljan broj vjerovnika da se pređe kritična crta koja je dijelila Gortan između stečaja i predstečaja. Sudac Tomislav Jurlina tada je najavio kako očekuje da sve punomoći, gore spomenutih vjerovnika, budu na njegovom stolu najkasnije do ponedjeljka do kraja radnog vremena. Za sada je široj zadarskoj javnosti još uvijek nepoznato jesu li one prikupljene, nastavlja li ova tvrtka s poslovanjem ili kreće na put likvidacije kroz stečaj.

Predstečajna nagodba Gortana prihvaćena je još lani u srpnju. Ukupan dug koji je utvrđen iznosi 30,7 milijuna kuna, od čega je dug prema državi 11,9 milijuna kuna. U postupku predstečajne nagodbe osporena su potraživanja u iznosu od 5,05 milijuna kuna.