Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, odgovoran za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost boravio je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj od 22.-23. veljače 2015.

Posjet je bio organiziran u sklopu njegove turneje po zemljama članicama Europske unije s ciljem predstavljanja Plana ulaganja Europske unije kao ključnog dokumenta Europske komisije čijim se ostvarenjem treba unaprijediti cjelokupno europsko gospodarstvo. Potpredsjedniku Katainenu pridružio se i povjerenik EK za međunarodnu suradnju i razvoj g. Neven Mimica.

U okviru posjeta, potpredsjednik Katainen susreo se s najvišim dužnosnicima Vlade Republike Hrvatske, predsjednikom vlade g. Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije g. Brankom Grčićem, ministrom poduzetništva i obrta g. Gordanom Marasom, zamjenikom ministra gospodarstva g. Alenom Leverićem kao i predstavnicima ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Potpredsjednik Kaitainen razmijenio je mišljenje i s guvernerom Hrvatske narodne banke g. Borisom Vujčićem te s ministrom financija g. Borisom Lalovcem.

Potpredsjednik Katainena obratio se u Hrvatskom saboru članovima saborskog Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo, Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, a susreo se i s predsjednikom Odbora za europske poslove g. Danielom Mondekarom.

Potpredsjednik Katainen izložio je najvažnije odrednice Plana ulaganja te predstavio mogućnosti koje se nude vladama, potencijalnim ulagačima, poduzećima, lokalnim vlastima i sindikatima. Posebno se osvrnuo na mogućnosti koje su otvorene za Hrvatsku. Naglasio je važnost pripreme dobrih projekata te istaknuo da neće biti sporova između velikih i malih država članica jer se Planom ulaganja ne financiraju države i vlade već se radi o financiranju privatnih projekata.

U prostorijama Ekonomskog fakulteta, potpredsjednik Katainen održao je predavanje studentima Zagrebačkog sveučilišta pod nazivom "Budućnost Europe". Tom prilikom, potpredsjednik je naglasio svoja osobna iskustva sa programom Erasmus +, u kojem je i osobno svojevremeno sudjelovao, te pozvao sve okupljene studente da se u što većem broju pridruže takvim programima.

U pratnji zamjenika ministra znanosti i obrazovanja i sporta g. Roka Andričevića posjetio je analitički i forenzički laboratorij za molekularnu genetiku "Genos" koji je primjer uspješnog korištenja sredstava iz europskih fondova. Potpredsjednik Katainen izjavio je: "Bilo mi je zadovoljstvo posjetiti Genos jer je to istinski primjer poslovnog pothvata kakve želimo podupirati Planom ulaganja EU-a."

Posjet je završio radnim sastankom s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice na kojem je potpredsjednik Katainen odgovarao na pitanja vezana uz mogućnosti koje plan ulaganja pruža hrvatskim gospodarstvenicima. U svojem obraćanju, potpredsjednik Katainen istaknuo je tri ključna elementa Investicijskog plana za Europu a to je poboljšanje ulagačkog okruženja, oslobađanje financijskih sredstava za ulaganje u projektima privatnog sektora ali i u sklopu javno privatnog partnerstva, te suradnja sa važnim institucionalnim akterima, poput Europske Investicijske banke. Poseban je naglasak na privatnom sektoru, budući da je planom predviđeno kako će prve financijske linije malim i srednjim poduzećima biti dostupne već tijekom drugog tromjesečja ove godine, dok bi Europski fond za strateške investicije trebao započeti tijekom trećeg tromjesečja. U razgovoru sa dionicima, potpredsjednik je istaknuo dodatne zanimljivosti koje su interesirale okupljene, poput poveznica sa ostalim prioritetima Europske komisije, te pozvao predstavnike privatnog sektora da se uključe u investicijski plan.