IX. Manifestacija ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja i X. Manifestacija ocjenjivanja konzerviranih maslina na domaći način Povenjak 2015. održala se nedavno u hotelu Brzet u Omišu u organizaciji Udruge maslinara Paićuša iz Piska a pod pokroviteljstvom Turističke agencije Ružmarin iz Omiša.

Ocjenjivanje maslinovog ulja i konzerviranih maslina i ove je godine izvršio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije. Prvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Nino Činić iz Krasice, a viceprvak je dr. Ivica Vlatković iz Novigrada. Treće mjesto dodijeljeno je OPG-u Mario Vošten iz Sv. Lovreča. U Top 10 iz Zadarske županije, uz dr. Ivicu Vlatkovića koji je osvojio tri zlatne medalje, ušao je i OPG Mate Dušević iz Ljupča sa dvije zlatne medalje. Dragutin Pjelik iz Biograda osvojio je srebrnu medalju. Prvak konzerviranih maslina na domaći način je Borislav Pedić iz Zadra. Remiggio Benvegnu, vlasnik uljare Bevegnu iz Krasice, dobio je priznanje za preradu šampionskog ulja Nine Činića. 

Na natjecanje Povenjak 2015. prijavljena su 53 uzorka ulja od ploda masline. Nakon kemijske analize i provedenog ocjenjivanja panela dobiveni su sljedeći rezultati: 35 ulja su ekstra djevičanska maslinova ulja, 13 ulja nose oznaku djevičanskih maslinovih ulja i pet je djevičanskih ulja lampante. 

Prema kriterijima natjecanja unutar kategorije ekstra djevičanskih maslinovih ulja deset ulja je dobilo zlatnu medalju, 22 ulja srebrnu medalju a dva ulja su dobila brončanu medalju te je jedno ulje dobitnik diplome za EDMU.

Usprkos izrazito nepovoljnoj prošloj maslinarskoj godini na manifestaciji Povenjak okupili su se najbolji maslinari i uljari Dalmacije i Istre, predstavnici agronomske struke, organizatori maslinarskih manifestacija i predsjednici maslinarskih udruga kako bi slavili maslinu i njen plod i u periodu koji im nije bio naklonjen te prijateljstva koja ih iz godine u godinu sve više povezuju. 

- Listajući pozdravne govore od prvog Povenjaka uvijek sam u uvodnom dijelu istaknuo kako je iza nas još jedna uspješna maslinarska godina ali za prošlu godinu to ne možemo reći. Po prvi put većina članova naše udruge i mnogi maslinari uopće nisu brali masline. Rod je bio dobar ali je maslinova muha bila brža. Prosječna kvaliteta ulja svih uzoraka pristiglih na manifestaciju je najlošija od kada vršimo ocjenjivanja. Imamo samo 20% zlatnih medalja. Za istaknuti je dr. Ivicu Vlatkovića koji je jedan od rijetkih članova naše udruge postigao dobre rezultate. Zaštita koju je provodio može poslužiti kao dobar primjer, rekao je Nedjeljko Fistonić, organizator manifestacije Povenjak i predsjednik Udruge maslinara Paićuša te se potom osvrnuo na zaštitu maslina i čuvanje maslinovog ulja.

- Nekoliko uzoraka prošlogodišnjeg ulja dali smo na ocjenjivanje i tu imamo problem sa čuvanjem ulja. Kao da se sve loše poslagalo prošle godine, niti jedan uzorak ulja iz trgovine koje je deklarirano kao EDMU nije zadovoljio. Ovo nam se događa po prvi put da nemamo kome uručiti priznanje. Prošle godine su sva ulja uzeta iz trgovine provedenom analizom nosila oznaku EDMU. Očigledno je da ćemo trebati u narednom periodu poduzimati ozbiljnije korake u zaštiti maslina i čuvanju maslinovog ulja a i nadamo se da se neće ponoviti prošla godina, kazao je Nedjeljko Fistonić. 

O karakteristikama ovogodišnjih ulja po kategorijama na manifestaciji Povenjak kao i analizi određenog broja prošlogodišnjih ulja i preporuci struke vezano za skladištenje razgovarali smo sa dipl. ing. Zlatkom Knezović, voditeljicom panela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije. 

- U uzorcima je uočena manja voćnost, prosječna medijana voćnosti za zlatne medalje je 3,4 a za sva EDMU 2,9. Gorčina i pikantnost su također slabije izraženi u odnosu na prethodne godine. Peroksidni brojevi su također viši od vrijednosti koje obično imamo na natjecanjima s obzirom da je riječ o probranim uljima. Prosječna vrijednost za zlatne medalje je 4,02 a za sva EDMU 4,66 mmol O2/kg ( za usporedbu prošle godine prosječna vrijednost PB za zlatne medalje je bila 2,81, a za sva EDMU 3,08 mmol O2/kg ). To su posljedice klimatskih uvjeta kao i velikih napada štetnika. Vezano za ulja koja smo imali na analizi van natjecanja situacija je takva da je većina analiziranih uzoraka u kategoriji lampante, visoke slobodne masne kiseline (kao oleinska), u nekim uzorcima i 20 % te visoki peroksidni brojevi. Oni uzorci koji su ostali u kategoriji EDMU i DMU biti će skloniji kvarenju pa posebnu pažnju treba posvetiti skladištenju. Preporučamo u staklenoj ambalaži, punoj do vrha, na temperaturi do 18 stupnjeva celzijusa, u tami. Sreća u nesreći je da s obzirom na lošu kvalitetu ulja nema u velikim količinama. Također smo analizirali i veći broj prošlogodišnjih ulja. Većina je imala peroksidne brojeve preko 10 mmol O2/kg, uočene su mane upaljenost/talog i užeglost što ukazuje na problem skladištenja ulja, istakla je dipl. ing. Zlatka Knezović.