STANKOVCI - Crno vino Nadinska rana Željka Vrsaljka iz Nadina proglašeno je šampionskim vinom u kategoriji crnih vina 18. degustacije vina Sjeverne Dalmacije koja je održana u četvrtak u Stankovcima u organizaciji Općine Stankovci. U konkurenciji bijelih vina šampionskom titulom se okitila kupaža maraština, debit i ugni blanc Krste Matešića iz Zadra. Njih dvoje glavni su predstavnici nadinskih i zadarskih vinara koji su dominirali stankovačkom degustacijom, s tim da apsolutni primat pripada Nadinjanima. Od 96 dodijeljenih odličja u Nadin je otišlo sedamnaest, a Zadar deset.

18 godina škole

Finalno ocjenjivanje pristiglih uzoraka metodom 100 bodova potvrdilo je ono što se znalo još lani u rujnu. Berba 2014. bila je izuzetno zahtjevna pa ne čudi što među medaljama prevladavaju brončana odličja za kvalitetu vina i da ima samo četiri zlata. Ipak organizatori su zadovoljni jer su i od loše sirovine s kojom su vinari raspolagali napravili korektna vina. Prije osamnaest godina o nečemu sličnom moglo se samo sanjati. Može se slobodno ocijeniti da su vinari Zadarske županije položili maturu i to s visokom ocjenom.


- Prije osamnaest godina u Zadarskoj županiji nije bilo registriranog vina iz privatne proizvodnje. Nakon mukotrpnog učenja, edukacija, seminara počeli su se javljati rezultati. Na desetoj degustaciji pojavilo se pedesetak registriranih vina naših vinara, a to je bio cilj ove i degustacije u Polači. Znanja koja su vinari stekli došla su do izražaja u 2014. godine u kojoj se dogodilo sve loše što se moglo dogoditi u vinogradima. Ni to nije spriječilo naše vinare da naprave dobra i odlična vina u svojim podrumima, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.

Šampionsko sa Supernove

Takav pristup potvrdili su i šamponi Vrsaljko i Matešić.

- Za proizvesti šampiona treba se potruditi. Berba je bila teška, ali ipak nisam bio pesimističan. Rekao sam neće biti problema, samo se moramo više potruditi. Trebalo je jako puno ljubavi, truda, muke i pažnje u podrumu da bi se ispravilo sve loše što se dogodilo u vinogradu, otkriva pobjednički mentalitet Vrsaljko.

- Imam 1.200 čokota koji se nalaze između Zadra i Crnog, blizu Supernove. Za proizvesti šampionsko vino struka je dosta trebala raditi u podrumu. Meni je pri tom pomogla enologinja Nikolina Paleka, kaže Matešić.