Prvi Tuna & Sushi Festival koji se održava u Zadru od 23. do 25. siječnja započeo je u restoranu Foša uvodnom radionicom obrade i pripreme tune koju su vodili dva japanska chefa i sushi majstora Yuhei Amano i Shin Sato.
S ciljem da usvoje nove tehnike radionici su prisustvovali u najvećem broju zadarski chefovi restorana Bruschetta, Kornat, 2Ribara, Kaštel, Atrij, Turisthotel Catering, chef restorana hotela Falkensteiner, uz prisustvo chefova restorana hotela Draga di Lovrana iz Lovranske Drage i restorana Pelegrini iz Šibenika.
Yuhei Amano je radio u restoranu Kichou u Tokiju a danas radi u rezidenciji japanskog veleposlanika Keiji Ide u Hrvatskoj. U Dalmaciji ga se dojmila raznolikost ribljeg menija, jer raznovrsnost u ponudi mu koristi u pripremi sushija i sashimija, poznatih tradicionalnih japanskih jela od sirove ribe. Upravo su na radionici prezentirali pripremu sashimija od tune u sojinom umaku.
– Drago mi je da se održava prvi Tuna & Sushi Festival u Zadru i da je na radionici prisustvovao poveći broj chefova iz Hrvatske. Uspostavili smo profesionalan kontakt i međusobno smo razmjenjivali iskustva i znanja u pripremi jela od tunjevine. Prvi puta boravim u Zadru i raduje me da kroz trajanje festivala ću imati priliku prošetati gradom i upoznati se sa kulturnom i povijesnom baštinom. Također, veseli nas što ćemo i široj javnosti prezentirati kulinarske vještine i posebnosti japanske kuhinje i specijaliteta od tune, rekao nam je chef i sushi majstor Yuhei Amano.
U restoranu Foša smo razgovarali sa Antom Galićem, voditeljem marketinga u TZ Grada Zadra, koji je nadgledao radionicu i sa osobljem restorana dogovarao završne pripreme oko gala večere s posebnim programom demonstracije obrade tune i izrade tradicionalnih japanskih jela sushija i sashimija.
– Cilj i svrha događaja je povezivanje gospodarske, gastronomske i turističke ponude zadarske regije s Japanom i japanskim tržištem. Tvrtke iz zadarske regije su najveći izvoznici tune u Hrvatskoj. Prema kumulativnim pokazateljima, u 2014.-oj godini bilježimo porast od 53% u dolascima te 35% u ostvarenim noćenjima japanskih gostiju u zadarskoj županiji. Ovim događajem popratit ćemo i podržati trend povećanja turističkih kretanja japanskih gostiju i iskoristiti priliku još više doprinijeti prepoznatljivosti naše regije u Japanu. Velika prednost manifestacije je i termin održavanja nastavno na smjernice programa Hrvatska365 i povećane aktivnosti u svrhu produžavanja turističke sezone izvan ljetnih mjeseci s naglaskom na turističku promociju i povećanu marketinšku vidljivost. Mjesec siječanj, tijekom kojeg se tuna izlovljava i obrađuje u uzgajalištima, idealno je razdoblje za poticanje razvoja atraktivne i konkurentne destinacijske ponude usmjerene ka japanskom i širem dalekoistočnom tržištu poput Kine i Koreje temeljem specifične tendencije posjeta europskim destinacijama izvan tradicionalno udarnih turističkih mjeseci, kazao nam je Ante Galić te dodao kako ovaj projekt predstavlja početak dugoročne suradnje koja se narednih godina planira prilagoditi i modificirati kao spoj i razmjena iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa zajedno s gastronomskim doživljajem, kao i stručnom izobrazbom i usavršavanjem kulinarskih vještina hrvatskih kuhara uz pomoć japanskih sushi majstora.
– Mnogi ugledni gosti stižu u Zadar poput Veleposlanika u RH iz Japana, Francuske, Australije i Republike Koreje, zatim uvaženi gospodarstvenici japanskih kompanija te predstavnici turističkih tvrtki s emitivnih dalekoistočnih tržišta. S hrvatske strane prisustvovati će Ministar turizma Darko Lorencin i ministar obarane Ante Kotromanović, predstavnici Ministarstva turizma RH, predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru te zadarski gospodarstvenici. Svakako želimo istaknuti poseban doprinos tvrtki za uzgoj tuna pri organizaciji Tuna & Sushi Festivala, i to Kali Tuna, Jadran Tuna, Pelagos sa zadarskog područja te Sardina iz Postira na Braču. Cijeli događaj prati nacionalna japanska televizija NHK i japanski mediji stacionirani u Europi, istaknuo je Ante Galić.
Festival obuhvaća mnoga događanja i radionice, a za javnost na Narodnom trgu u subotu, dana 24. siječnja od 11-13 sati bit će priređena prezentacija pripreme tune i sushija na tradicionalni japanski način uz specijalitete zadarskih restorana. Događaj će popratiti nastup bubnjarske skupine Wa-daiko.