U sklopu projekta „Hrvatska 365″, Turistička zajednica grada Zadra, uz potporu Ministarstva turizma RH i Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, organizira prvi Tuna & Sushi Festival od 23.-25. siječnja 2015. U toj manifestaciji sudjeluju sva četiri uzgajivača tune: Kali tuna, Jadran tuna, Palgos i Postira.
Cilj je događaja povezati gospodarsku, gastronomsku i turističku ponudu zadarske regije s Japanom i japanskim tržištem, navodi se iz TZ Grada Zadra.
Mnogi ugledni gosti boravit će u Zadru poput Veleposlanika u RH iz Japana, Francuske, Australije i Republike Koreje, zatim uvaženi gospodarstvenici japanskih kompanija te predstavnici turističkih tvrtki s emitivnih dalekoistočnih tržišta.
Iz TZ Grada poslali su program događanja:
Petak, 23. siječnja
– 16:30 sati: razgled grada uz vodiča na engleskom jeziku, piće dobrodošlice uz originalni zadarski Maraschino te posjet Muzeju antičkog stakla i prezentacija izrade predmeta od stakla.
– 19:00 sati: gala-večera u restoranu Foša s posebnim programom demonstracije obrade tune i izrade sushija od strane dvojice japanskih kuhara i sushi majstora, gospode Amano i Sato, uz kratki uvodni glazbeni program tradicionalne bubnjarske Wa-daiko grupe iz Mađarske.
Subota, 24. siječnja
– 09:45 sati: kratki posjeti muzejima SICU (“Zlato i srebro Zadra”) i Arheološkom muzeju u Zadru uz vodiča na engleskom jeziku. Polazna točka: recepcija hotela Bastion.
– 11:00-13:00 sati: javno predstavljanje kulinarskih vještina i posebnosti japanske kuhinje i specijaliteta od tune zadarskih restorana na Narodnom trgu u središtu grada Zadra uz nastup Wa-daiko bubnjarske grupe. (U slučaju loših vremenskih uvjeta događanje će se premjestiti na alternativnu poziciju!)
– 13:00-cca.16:30 sati: posjet brodom jednom od uzgajališta tuna (odabir uzgajališta za posjet ovisi o vremenskim uvjetima na dan događanja)
– 20:00 sati: večera u pratnji tradicionalne dalmatinske klape u restoranu Kornat
Nedjelja, 25. siječnja
– 10:00 sati: posjet vinariji “Kraljevski vinogradi” u Punta Skala / Petrčane uz degustaciju vina, dalmatinskog pršuta i sira.