Današnja odluka sutkinje Kornelije Knežević da Erste &Steiermarkisce Bank d.d. Rijeka mora brisati založno pravo nad nekretninama Naute Lamjane u stečaju neće imati nikakvog utjecaja na skupštinu vjerovnika koja je najavljena za 17. prosinca.

U skupštini vjerovnika dalje će glavnu riječ imati Marina Preko, kojoj je banka prodala potraživanje, i drugi vjerovnici povezani s vlasnikom škvera iO Adriom, a ne radnici. U cijeloj priči izgubila je samo Banka koja je izgubila sredstvo osiguranja.

Ovdje je riječ o kreditu koji je riječka banka krajem 2010. godine dala tvrtki Vrtovi sunca Orašac, a za koji je kao hipoteka poslužila imovina ugljanskog škvera. Vlasnik Vrtova sunca Orašac je isti kao i škvera iO Adria fond. Nauta Lamjana u stečaju ušla je u sudski postupak protiv Erste &Steiermarkisce Bank d.d. Rijeka s ciljem da izbace iz strukture vjerovnika onog s najvećim udjelom. Prema presudi sutkinje Kornelije Knežević to nije moguće. Banka je u cijeloj priči imala povlašteni položaj jer se vodila kao vjerovnik s razlučnim pravom što joj je davalo prednost kod isplate potraživanja u stečajnoj masi. Upravo je taj povlašteni položaj sporan za sutkinju Knežević. Ona smatra da Banka nije smjela dobiti založno pravo jer je u datom trenutku svima stranama uključenim u davanje kredita da Nauta nema financijsku snagu za vraćanje kredita. Na taj način su u podređeni položaj stavljeni drugi vjerovnici škvera.