Na nedavno održanoj Sabatini, međunarodnom susretu vinogradara i vinara, koji se održao u Mlinima pored Dubrovnika predstavnici Zadarske županije osvojili su veliki broj medalja. Uz ostale nagrađene, zlatnu medalju za kvalitetu proizvoda ocjenjivački sud dodijelio je vinu Pošip Punta Skala 2013, Kraljevski vinogradi d.o.o. Tim povodom posjetili smo Kraljevske vinograde u Petrčanima gdje nas je srdačno dočekao Zoran Pantalon i poveo nas u obilazak vinograda koji se prostire na 38 hektara i broji 300 000 loza. Sa obzirom na površinu i broj trsova Kraljevski vinogradi su najveći nasad autohtonih sorti vinove loze u Zadarskoj županiji.

Da podsjetimo, na manifestaciji Sabatina 2012 godine koja se održala u Bolu na Braču, u kategoriji otvorenih vina Pošip je osvojio drugu nagradu. Na Sabatini 2013 godine koja se održala na Hvaru, Pošip Punta Skala 2012 osvojio je brončanu medalju u kategoriji buteljiranih vina. 

- Vjerovali smo da je naš Pošip dobar i obradovalo nas je da je ocjenjivačka komisija predvođena sa prof. dr. sc. Bernardom Kozinom sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dodijelila nam zlatnu medalju. Za nas je to veliki uspjeh i pokazatelj da smo na pravom putu. Drago nam je da na Sabatini od 2012 godine bilježimo kontinuirano dobre rezultate što nam je poticaj u daljnjem radu, rekao nam je Zoran Pantalon.

Vinogradi na slikovitim padinama iznad Petrčana i Punta Skale podignuti su u ekstremnim uvjetima, na kamenitom tlu s optimalnim nagibom na jugozapad i stalnim strujanjima zraka, kako s mora tako i s Velebita. Vrhunska kvaliteta grožđa i izvrstan okus vina kamenog vinograda plod su posebne mikroklime: njegovog položaja uz more i cjelodnevne izravne izloženosti suncu, prosječno 2600 sati godišnje.
Petrčane su u jedinstvenom skladu s prirodom, impresivnim pejzažnim bojama zelenih vinograda, modrog neba, žarkog sunca i čistog plavog mora. Pogled s vinograda pada na grad Zadar, otoke zadarskog arhipelaga i Velebit.

- Mi smo se orijentirali na tri izvorne hrvatske sorte vinove loze Pošip, Plavac mali i Crljenak. Pošip je prvo hrvatsko zaštićeno bijelo vino iz 1967. godine proglašeno čuvenim, tj. vrhunskim. Plavac mali je najuglednija autohtona dalmatinska sorta nastala spontanim križanjem dviju starijih sorti, šoltanskog Dobričića i srednjovjekovnog Tribidiraga (Pribidraga, Crljenka kaštelanskog, a možda i još kojeg starog imena), na prostoru južne Dalmacije prije najmanje 250 godina. Crljenak je stara autohtona hrvatska sorta vinove loze. Znanstveno je dokazano da od nje potječu talijanski Primitivo, američki Zinfandel, genetički identičan Crljenku, i Plavac mali, priča nam Zoran Pantalon dok šetamo vinogradom te nastavlja o Pošipu Punta Skala koji je zlatno žute boje sa zelenkastim nijansama, izraženim mirisom rascvjetanog bajama, makijskog raslinja i mediteranske trave, finog bukea kandirane narančine korice i svježine koju crpi iz kamenita tla Petrčana. Punoću i sočnost ovo vrhunsko vino svoje prave draži otkriva uz školjke i morsku ribu, rashlađen na temperaturi od 12 stupnjeva celzijusa.

Vina Punta Skala su lagana i pitka, s očuvanim voćnim aromama i bogata mineralima, iznimno su podatna na trpezi. Slažu se s velikim brojem jela, od laganih tjestenina u predjelu i riba, do pohanog mesa, teletine i janjetine pod pekom.

- Naš četvoro kolega osnovali smo tvrtku Kraljevski vinogradi d.o.o. u studenom 2009., na Sv Martina. Hrvatski kralj Petar Krešimir IV. poklonio 1066. godine vinograde novoutemeljenom benediktinskom samostanu Sv. Marije u Zadru, kojeg je vodila njegova sestra, opatica Čika, praunuka kraljice Jelene i hrvatskog kralja Mihajla Krešimira XI. Prve je vinograde u Petrčanima (Petrzane) opatica Čika kupila 1072. godine od kada samostan ima vinograde na svom zemljištu. Zemlju smo dobili u koncesiju na 30 godina, kazao nam je direktor firme Zoran Pantalon te istaknuo kako su u svibnju 2010 godine posadili prvih 40 000 loza, a ostali dio od 260 000 loza u travnju 2011 godine.

- Orijentirali smo se na autohtone dalmatinske sorte pošip, plavac mali i crljenak jer želimo našim domaćim i stranim kupcima ponuditi autohtona vina, pogotovo inozemnom tržištu pokazati vrijednost izvornih hrvatskih sorti vinove loze. U idućoj godini imamo namjeru proširiti asortiman sa roseom i sa desertnim vinom poput muškata, istaknuo je Zoran Pantalon koji je od malih nogu vezan za vinovu lozu jer njegova familija ima vinograde na otoku Ugljanu, u mjestu Poljani i u okolici Zadra.

Da bi dojam bio potpun na imanju Kraljevski vinogradi otvorena je prije nekoliko mjeseci kušaonica vina i konoba.
- Drago nam je da nam dolaze gosti iz ostalih dijelova Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke i Skandinavskih zemalja a posebno nas je razveselio posjet Štajerskih vinara. U konobi u ponudi imamo nagrađivane autohtone proizvode poput paškog sira, ninskog šokola, dalmatinskog pršuta i ribljih pašteta, naveo je Zoran Pantalon.

Nakon posjeta vinogradu uputili smo se prema vinariji gdje smo sa tehnologom Mariom Skelinom, dipl. ing. agr., razgovarali o klimatološkoj zahtjevnoj godini i o berbi.
- Godina za proizvodnju je bila zahtjevna, morali smo uložiti više truda i sredstava kako bi dobili kvalitetne rezultate. Velika količina kiše, malo sunčanih dana i niskih temperatura za ljetno doba godine, praktično nije bilo tjedna bez padalina, što je iziskivalo povećane napore kako bi održali vinovu lozu u kondiciji te smo uložili više sredstava u zaštitu. Za početak berbe čekali smo optimalan omjer šećera i kiselina, kada smo navedeno dobili počeli smo sa berbom. Sa obzirom na nepovoljne klimatske uvjete pokušavamo izvući maksimalno. Berbu smo počeli početkom rujna, krenuli smo sa pošipom i tijekom berbe smo probrali isključivo zdravu sirovinu koju smo isti dan prerađivali. Sredinom rujna krenuli smo sa crljenkom koji je u dobroj kondiciji a sa plavacem malim počeli smo sa berbom početkom listopada. U pogonu u vinariji su novi, najsuvremeniji strojevi i za svaki spremnik možemo kontrolirati temperaturu, rekao nam je tehnolog Mario Skelin.