Poljoprivredna zadruga "Maslina i vino" poznatija kao „MasVin", sa sjedištem u Polači od 2006. godine proizvodi vrhunske proizvode kroz maslinarstvo i vinogradarstvo. I dok svakodnevno svjedočimo pričama maslinara diljem lijepe naše o vrlo teškoj godini, u kojoj je rijetko koja maslina ostala zdrava i rodna, iz PZ „MasVin" javljaju kako je situacija kod njih iznimno zadovoljavajuća.

-Maslinovog ulja, vrhunskog ekstradjevičanskog iz ekološke proizvodnje, imamo dovoljno i donijeli smo odluku da nećemo dizati cijene već ih ostaviti kao i za lanjske berbe, odnosno 10 eura po litri, poručio je Radoslav Bobanović ispred zadruge „MasVin".
Nerodna maslinarska godina dovela je do očaja kako maslinare tako i potrošače maslinovog ulja, koji u strahu da će ove godine ostati bez zaliha panično tragaju za većim količinama ulja.

-Naši standardni kupci masovno zovu i traže da im odmah isporučimo svo ulje koje namjeravaju kupiti jer strahuju od divljanja cijena zbog loših prilika i vijesti o velikom podbačaju u rodu diljem zemlje. Strpljivo objašnjavamo kupcima da imamo zadovoljavajuć urod vrhunskog ulja, kojeg očekujemo oko 30 000 litara, te da neće imati problema s isporukom. Ono što nam je trenutno najbitnije je imati još nekoliko dana lijepog vremena da dovršimo berbe, istaknuo je Bobanović, dodajući kako su članovi zadruge i partneri Željko Uzelac, Miljenko Zagorac, Željko Baradić i Josip Jole Kulaš jednoglasno odlučili zadržati iste cijene jer na taj način dugoročno grade fer odnos s kupcima.

Svoj zadovoljavajući ovogodišnji urod pripisuju brižljivoj obradi, uzornom masliniku, sustavu navodnjavanja, ali i stečenim iskustvima u još relativno novoj ekološkoj proizvodnji, gdje se načini uspješne borbe sa štetnicima i nedaćama propisanim biološkim i dopuštenim sredstvima tek uče i razvijaju.

-Isto tako u toj sinergiji treba zahvaliti Ivanu Šimičeviću iz Savjetodavne službe za poljoprivredu i selo, te dr. Josipu Ražovu i drugim stručnjacima koji su nas dobro savjetovali, a mi smo bili dovoljno podučeni i pametni da ih poslušamo, jer vjerujem da su iste savjete davali i drugima, samo što ih nisu svi poslušali ili jednostavno nisu htjeli uložiti prilično velika sredstva u zaštitu u ovoj složenoj godini, zaključio je Bobanović.