Zagrebačka zračna luka (ZLZ)od ponoći je u koncesiji. Nakon višemjesečnih peripetija i nesuglasica - potpisan je ugovor o preuzimanju ZLZ-a od strane koncesionara kojeg predvodi francuski ZAIC. Umiruju zaposlenike tvrdnjom da na računu imaju 20 milijuna eura uz garancije banka u vrijednosti od 80 milijuna. Tvrde i da je uplaćeno 2 milijuna eura na račun Zračne luke koji su bili preduvjet za preuzimanje.

'Moja poruka je jasna - ispunjeni su svi uvjeti. Koncesionaru želim puno sreće i uspjeha, jer njihov uspjeh je i uspjeh za Hrvatsku - po prvi će put RH dobivati koncesijsku naknadu koja bi po nekim idealnim kalkulacijama mogla iznositi i preko milijardu eura u idućih 40 godina', izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Istaknuo je da 1. siječnja treba sjesti sljedeća uplata koncesijske naknade od 2,3 milijuna eura te ponovio da će se u izgradnju nove zračne luke uložiti oko 300 milijuna eura. Koncesijski ugovor će, dodao je, uskoro biti objavljen.

Direktor razvoja tvrtke Bouygues Batiment International, članice konzorcija, Cristophe Petit najavio je na konferenciji za novinare da radovi na organiziranju gradilišta i drugi poslovi u ZLZ-u kreću idući tjedan te da je rok dovršetka novog putničkog terminala 36 mjeseci. To bi, kako je kazao Petit, značilo da će Zagreb na Božić za tri godine imati novu zračnu luku. Predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić rekao je da im taj posao omogućava poslovnu stabilnost u idućim godinama uz punu zaposlenost, a to što je jedan od partnera u konzorciju i Margarite fond signal mu je direktnog uključenja EK odnosno EU u cijeli posao.

Ima li francuski ZAIC novac za preuzimanje ZLZ-a?

Zaposlenicima ZLZ-a Petit je poručio da se ne boje za svoja radna mjesta, jer je i koncesijskim ugovorom i u razgovorima s Vladom jedna od najvažnijih točki zaštita i sigurnost radnika i neće im se ništa mijenjati. Kazao je i da im je jako važan socijalni dijalog i razgovori sa sindikatom te se nada da će ih uspjeti razuvjeriti u sve ono što se zadnjih dana govori i da će se socijalni mir vratiti na ZLZ. Najavio je kako već iduće godine očekuje porast broja putnika u zračnoj luci od 8 posto te nastavak porasta i u idućim godinama čemu će pridonijeti nove zračne linije i nove zračne kompanije u zračnoj luci među kojima i one s transatlantskim letovima, pri čemu nije želio otkrivati nikakva imena.

Preuzimanje zračne luke već je nekoliko puta odgađano, baš kao i najavljeni početak radova, pa se radnici i sindikati boje da koncesionar jednostavno nema novca za taj projekt.