ZAGREB- Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je u razgovoru za Soundset radio izjavio kako će kolegi Ivanu Vrdoljaku uputiti zahtjev za ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

»Tradicija je lijepa, ali uvjeren sam da i HOK i HGK imaju toliko imovine da su osposobljene preživjeti, sve da im ne ostane niti jedan član. Ne bi se ugasile, ali možda ne bi imale 600 ili 300 zaposlenih, s prosječnom plaćom od 12 tisuća kuna, kako je slučaj u Obrtničkoj komori«, kazao je Maras, prema čijem bi već poznatom prijedlogu članstvo u HOK-u postalo neobavezno od srpnja iduće godine.

Prema anketi koju je Maras nedavno proveo među poduzetnicima - članovima HOK-a i HGK, velika većina obrtnika i poduzetnika podupire prijedlog Ministarstva poduzetništva i obrta da se ukine obvezno članstvo u HOK-u i HGK. Dobrovoljno članstvo u HOK-u podupire 77 posto ispitanih obrtnika, a u HGK-u čak 93 posto poduzeća.

Zajedno, HOK i HGK godišnje od članarina dobiju od 300 do 400 milijuna kuna. HGK, uz središnjicu u Zagrebu, ima 20 županijskih komora i šest predstavništava u inozemstvu. Ukupno broji 634 zaposlena, a ove godine planira uprihoditi 208 milijuna kuna, od čega od članarina i doprinosa tvrtki 180 milijuna kuna. Male tvrtke godišnju članarinu plaćaju 50 kuna mjesečno, srednje 1.275, a velike 4.675 kuna. Tome se pridodaje i doprinos, izračunat tako da se ukupan prihod tvrtke množi sa stopom od 0,005 posto i dijeli na mjesečne rate.

I naš je list svojevremeno donio priču o vlasnici trgovina koja je za državu, sa 60 zaposlenih, mali poduzetnik, za HGK, koji pravila o veličini poduzeća određuje drugačije, pak veliki poduzetnik. Za članarinu i doprinos za HGK odvaja 18.000 kuna godišnje, no od njih, kako je konstatirala, ne dobija baš ništa. Kad su joj, zbog povećanja broja zaposlenih, promijenili status iz manjeg u srednjeg poduzetnika, o tome je čak nisu niti obavijestili, sve do pristiglog računa za članarinu