Iako je u cijeloj Hrvatskoj formalno registriran 81 hostel, u stvarnosti je njihov broj sigurno tri puta veći! Ili je takav barem broj svega onoga što se pod hostelom oglašava i prodaje.

To je vrlo jednostavno utvrditi potražite li na specijaliziranim internetskim stranicama hostel u bilo kojem našem gradu. Tako će vam se, zatražite li hostel u Splitu u kojemu je službeno registrirano 16 takvih objekata, na takvim web stranicama otvoriti njih čak 86 s pripadajućim adresama i cijenom smještaja.

Slična je priča i sa Zadrom koji legalno ima osam hostela, a na portalima ih je 30, Dubrovnik ima jedan registrirani hostel, a na stranicama ih se nudi više od 40. Taj nevjerojatan nerazmjer u broju stvarnih hostela i onoga što se prodaje naivnim gostima kao takva ponuda, proizlazi iz čiste prijevare po kojoj se stotine apartmana, dvosobnih i trosobnih stanova oglašavaju i prodaju na tržištu kao hosteli, radi puno bolje zarade.

Takav trend osobito je ove godine došao do izražaja u većim turističkim gradovima koji su bilježili sve brojnije dolaske mladih gostiju, pa su se vlasnici apartmana dosjetili kako zaraditi više od iznajmljivanja. Registriraju se, naime, za iznajmljivanje apartmana, a onda u stan s tri sobe namjeste po tri kreveta u svakoj i svaki krevet naplate po 20 eura, kako je to bilo proteklog ljeta. Jednostavna računica pokazuje da vlasnik tako dnevno zaradi i do 180 eura, koje nikada ne bi uspio dobiti za stan-apartman koji uglavnom ima cijenu do najviše 100 eura po danu.

- Točno je da u Hrvatskoj dolazi do velike zlouporabe i prijevare gostiju u pogledu smještaja u hostelima. Po posljednjim službenim podacima s kraja prošle godine, u Hrvatskoj je postojao 81 hostel sa 7209 kreveta koji su ostvarili 495.000 noćenja. Međutim, na hostelskim portalima lažno se predstavlja najrazličitiji smještaj koji se naziva "hostelima".

Tako se kao "hostel" iznajmljuje dvosoban stan, dvije sobe u susjedstvu i jedan studio-apartman! Sve to jedan vlasnik naziva hostelom, a to je čista prijevara zbog koje gosti odlaze nezadovoljni, jer nisu dobili što su očekivali. Zna se što pojam hostela znači u svijetu i što nudi, a stotine apartmana i stanova koji se kod nas iznajmljuju kao hosteli to sigurno nisu - kaže Tihomir Plejić, predsjednik Hrvatskog hostelskog i ferijalnog saveza.

Zaseban ulaz i stubište
Naime, hostel se može otvoriti samo prema uvjetima iz Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji i ne može se otvarati registracijom kućanstva, nego se traži poslovanje preko obrta ili tvrtke. Za otvoriti hostel, kaže zakon, ne smije se koristiti zajedničko stubište sa stanarima u stambenoj zgradi, nego imati zaseban ulaz i stubište.

Osim toga, prema propisima hostel mora imati ženski i muški zahod, kuhinju, dnevni boravak, sobu s predsobljem i recepciju, i to uz dobivena rješenja o namjeni poslovnog prostora i propisanim kvadraturama, a traži se i atest zvučne izolacije. Kako bi sve to preskočili, a ipak zarađivali kao hosteli, privatni iznajmljivači oglašavaju se tako, varajući goste.

- Rješenje za tu situaciju jest utvrđivanje minimalnog broja soba ili kreveta koje netko može imati kako bi dobio status hostela, što sada ne postoji, a one koji se lažno predstavljaju treba kontrolirati. Intencija europske socijalne politike je otvaranje objekata primjerenih svim skupinama socijalnih kategorija, ali ne prevarom, što se kod nas događa - pojašnjava Plejić, navodeći kako Njemačka ima 582 hostela i škole po godinu dana unaprijed rezerviraju te kapacitete za svoje edukacije u prirodi ili školska putovanja, za što se kod nas još uvijek koriste samo hoteli.

Uređivanje i zakonsko reguliranje smještaja u omladinskom turizmu kod nas bi stoga morao biti jedan od prioriteta, kako iduću poslovnu godinu ne bismo dočekali ponovno sa stotinama onih koji varaju mlade goste. U Europi, naime, u hostele putuje oko 80 milijuna gostiju svake godine, a svaki prevareni neće se više vratiti u Hrvatsku.