Osijek bi mogao postati logistički centar za ulazak indonezijske i azijske robe na tržište EU-a. Ako se ostvari ta vizija, otvaraju se mogućnosti za značajna ulaganja i otvaranje velikog broja radnih mjesta.

Istaknuto je to na sastanku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te osječkih gradskih i županijskih vlasti s indonezijskim ulagačima.

Ministar Vrdoljak izjavio je nakon sastanka kako ovakvi razgovori otvaraju mogućnost gospodarskog i političkog strateškog partnerstva s Indonezijom jer Hrvatska preko riječke luke i Osijeka ima najbrži i za prijevoz roba najjeftiniji spoj Mediterana i Crnog mora.

Željeli smo upoznati naše goste da najkraći i najjeftiniji put za dolazak na tržište jugoistočne i centralne Europe može biti kroz Rijeku, Osijek i izlazak na Dunav, poručio je ministar.

Dodao je kako Hrvatska može ponuditi mogućnost gradnje rafinerija za preradu palminog ulja, jednog od glavnih indonezijskih izvoznih proizvoda, pomoći ulagačima u komuniciranju s Europskom komisijom i Europskim parlamentom te otvoriti hrvatskim tvrtkama logističke kanale za azijsko tržište.

Na novinarski upit o rokovima mogućih ulaganja u osječku Zračnu luku, Vrdoljak je kazao kako se do kraja godine očekuje završetak studije za natječajnu dokumentaciju, a u prvom kvartalu iduće godine i javni natječaj za ulazak strateškog partnera za tu zračnu luku. Dodao je da je o vrijednosti ukupnoga ulaganja još prerano govoriti.


Hrvatska kao logistički centar

Predsjednik uprave tvrtke 'Global putra international' Sumadi Kusuma izvijestio je kako je s hrvatskom tvrtkom 'Orbico' potpisan sporazum o osnivanju 'joint-venture' kompanije. Dodao je da je zadaća njegove tvrtke, koja se bavi prijevozom i distribucijom roba, pronaći način kako Hrvatska može postati novi europski ulaz za indonezijske i azijske proizvode, ali i logistički centar za plasman hrvatskih proizvoda na indonezijsko i azijsko tržište.

Napomenuo je kako je Indonezija najveći svjetski proizvođač palminog ulja, koje se u Europskoj uniji koristi u proizvodnji biodizela, pa im je u Hrvatskoj potrebna snažna logistička infrastruktura, riječna, zračna i morska luka.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako se razgovaralo o mogućim ulaganjima u osječku riječnu i zračnu luku te industrijsku zonu 'Nemetin', prenosi Hina.

Naglasio je kako je na sastanku postignuta suglasnost da Hrvatska može biti dobar strateški partner jer joj je zemljopisni položaj takav da može skratiti, a time i pojefiniti protok roba iz Azije prema Europi i obrnuto.

Na putu smo ozbiljnih razgovora o potpisivanju memoranduma o suradnji u kojem bi definirali početne korake, kazao je Vrkić.