U hotelu Kolovare danas je počela nacionalna radionica „Proizvodi akvakulture na domaćem tržištu i tržištu EU". Vlasta Franičević, dipl.ing biotehnologije, načelnica Odjela za akvakulturu u Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede govorila je na temu „Preferencije hrvatskih potrošača prema ribi iz uzgoja".

Najradije se jede domaća, „divlja" i svježa riba, dakle ona koja nije smrznuta.
Istraživanje koje je provedeno prije nekoliko godina pokazuje da 79 % potrošača još uvijek radnije kupuje divlju ribu, nego onu iz uzgoja. Najčešće predrasude vezane za ribu iz uzgoja su; povećana masnoća, slabiji okus i mekše meso.
Ljubitelji ribe najčešće ju i dalje kupuju na ribarnici, dok samo 7 % ispitanika kupuje u supermarketima, čiji su sastavni dio mini-ribarnice.

Zanimljivo je da je 55 % ispitanika istaknulo kako bi ribu iz uzgoja kupovali češće da je jeftinija.

Nacionalna radionica „Proizvodi akvakulture na domaćem tržištu i tržištu EU" nastavlja se u petak, 7. lipnja nizom stručnih predavanja. Julijan Matulina iz Cromarisa od 9.30 govorit će na temu „Tržište za ribu iz uzgoja u Hrvatskoj", u nastavku, slijede predavanja o promociji ribe iz uzgoja na tržištu, predstojećim izazovima i mogućnostima za hrvatske uzgajivače, te o financijskoj podršci za akvakulturu od strane Europske unije.