Investitor iz Indije Sanjeev Kanoria odabran je kao kupac austrijskog dijela Hypo Alpe Adria banke, za što će platiti 65,5 milijuna eura, objavljeno je u petak u Klagenfurtu. Istovremeno, Europska komisija produljila je rok u kojem Austrija mora dostaviti plan prodaje najvrednijeg dijela HAAB-a - podružnica u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Umjesto do kraja svibnja, austrijska vlada ima vremena do kraja lipnja da pošalje plan koji Europska komisija treba odobriti i po kojem bi se svi dijelovi Hypo banke prodali do kraja ove godine. Austrija traži od Komisije da joj dopusti da taj "balkanski" dio Hypo banke proda tek 2015., ali nije izgledno da će joj Komisija to dopustiti. Bruxelles traži da se banka proda ili da vrati oko 2 milijarde eura koje je dobila od austrijske države kada je 2009. spriječeno urušavanje banke.

Austrijanci žele odgoditi prodaju jer se nadaju da će se zemlje jugoistočne Europe ekonomski oporaviti do 2015. te da će tada Austrijanci moći dobiti puno više novca od prodaje nego što mogu dobiti danas. Knjigovodstveno, HAAB u pet zemalja jugoistočne Europe vrijedi 1,5 milijardi eura. Austrijski dio Hypo banke prodan je za 65,5 milijuna eura iako mu je knjigovodstvena vrijednost 120 milijuna eura.