U srijedu i četvrtak predstavnici turske Komore brodarstva iz Istanbula - Hande Guneykaya i - Mehmet Utku Birkan posjetili su ŽK Zadar, te do detalja upoznali i kontaktirali sa svim zadarskim pomorskim, odnosno morskim adutima, tvrtkama, projektima i potencijalima.

Povod je provedba projekta Bridge-Bridges of Knowledge for EU-TR Chambers, koji HGK - ŽK Zadar i turska Komora brodarstva provode zajedno s partnerima iz Italije, Belgije i Španjolske.

Krajnji cilj projekta je uspostava dugoročnih partnerstava europskih i turskih komora, te uspostavu poslovnih veza poduzetnika iz sektora brodarstva i pomorske trgovine iz svih partnerskih zemalja i stvaranje novih prilika za međusobnu trgovinsku razmjenu i ulaganja - Projekt je započeo u prosincu 2012. godine. S obzirom na to da je posjet glavnog partnera na projektu, turske Komore brodarstva iz Istanbula, svim ostalim partnerskim komorama jedna od aktivnosti projekta, organiziran je i posjet HGK - ŽK Zadar.

- Razmijenjene su informacije i iskustava s turskim partnerima, a koje je HGK-ŽK Zadar stekla tijekom kandidature Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, kako sa stajališta HGK tako i njenih članica posebice iz segmenta koji je predmet njihova interesa.

Prvog dana, 26. ožujka, održan je sastanak u prostorijama HGK - ŽK Zadar gdje je turskim predstavnicima dan uvid u ustrojstvo i djelokrug rada HGK - ŽK Zadar, način na koji je HGK - ŽK Zadar pružala podršku svojim članicama tijekom predpristupne faze Europskoj uniji, te iskustva koja je po tom pitanju stekla. Iz HGK - ŽK Zadar na sastanku su prisustvovali Maša Jurin i Marija Mišulić, iz Odsjeka za međunarodne odnose, Gordana Lovrinov, iz Odsjeka za Promet i veze, Dinko Basioli, iz Odsjeka za Industriju, kao i predstavnici sektora pomorske trgovine s područja Zadarske županije, Marko Odvitović iz tvrtke ZARA-AGENT d.o.o., Ivan Dujmović iz tvrtke Ilirija d.d., organizatora nautičkog sajma "Biograd Boat Show".

Zaposlenici HGK - ŽK Zadar zajedno s turskim kolegama posjetili su najveću brodarsku kompaniju u Hrvatskoj, Tankersku plovidbu gdje ih je primio dr. Petar Kragić, te s njima podijelio iskustva vezana uz pristupanje Hrvatske EU s aspekta njihova poslovanja, te ostala relevantna pitanja, zakonodavstva...

Susreli su se i s predstavnicima Lučke uprave i Luke Zadar, u pratnji kojih su posjetili luku Gaženica i upoznali se s projektom njezine izgradnje. Potom je uslijedio posjet marini "Dalmacija" u Sukošanu gdje su se turski predstavnici susreli s Božidarom Dukom i njegovim turskim kolegom Cem Ecevitom, predstavnikom turske korporacije Dogus Group, u čijem je i vlasništvu marina "Dalmacija" kao dio grupacije "D-Marine".