U rebalans proračuna idemo, morat ćemo napraviti neke korekcije. Kako stvari sad stoje morat ćemo smanjiti plaće u državnom proračunu za 3% za sve zaposlene u javnom sektoru (oko 231.000 ljudi), od predsjednika Republike i mene do svih zaposlenih u javnom sektoru. Nastavnicima i učiteljima ćemo povećati koeficijente, pa će oni imati nešto veće plaće. To je jedino moguće odgovorno ponašanje. Alternativa su otkazi, rekao je premijer Zoran Milanović u utorak za RTL Danas.

Dodao je kako će smanjiti koeficijente za tri posto, neće dirati osnovicu plaće.

- Očekujem razumijevanje svih zaposlenih u javnom sektoru. Ovako ne možemo dalje. To je realno, ako se ne diraju plaće, jedina alternativasu otkazi. Ne smijemo dirati deficit i dovoditi u pitanje cijeli sustav - rekao je Milanović.

Premijer je rekao da su Vladu na taj potez natjerali trendovi koji nisu dobri.

- Nitko ne raste, vjerovali smo da će biti bolje, ali nitko ne raste. Dok god je jedna Italija u recesiji, koja je naše najveće izvozno tržište, ne može ni u Hrvatskoj biti bolje. Mnoge države u EU su išle s puno ozbiljnijim smanjivanjem plaća, a mi nismo uopće. Možda bi bilo najbolje da smo na samom početku smanjili plaće, ali nismo, a sada moramo u cilju održanja proračunske stabilnosti - rekao je Milanović.

Na pitanje kada se može očekivati ovo rezanje plaća premijer je samo rekao: 'Ne smijemo gubiti vrijeme, u slijedećih nekoliko tjedana'.

Pretpostavlja se kako će se smanjenje osjetiti na plaćama već u travnju.

- U Hrvatskoj premalo ljudi radi, to je problem. Ne namjeravam se ispričavati zbog ovog poteza. I meni će plaća biti manja. Ona je veća, ali je i moja odgovornost veća. Sindikatima je jasno koliko je sati. Ne očekujemo tužbe jer je to zakonska ovlast Vlade, to je politička odluka. Ne bojim se nereda, ja sam političar, znam što to znači. Da se bojim, ne bi radio ovaj posao - rekao je premijer.