Investicijama od oko sedam milijardi eura u idućih osam godina hrvatski turizam dobit će, među ostalim, niz novih atrakcija, poput tematskog parka "101 dalmatiner" u Dugopolju, "Zemlju Winnetoua" u zadarskom zaleđu, tematski park "Sinjska alka" u Sinju, ali i onaj posvećen likovima iz "Prosjaka i sinova" u Zabiokovlju, dok bi u Prokljanu bio vodeni park.

Tehnološki park Nikole Tesle izgradio bi se u Smiljanu, a u Barbarigi u Istri tematski park posvećen prapovijesnim reptilima. U Vukovaru će se izgraditi zabavno-poučni park posvećen vučedolskoj kulturi, odnosno životu u vremenu oko 3000 godina prije Krista... Samo za tematske parkove širom zemlje trebalo bi biti utrošeno oko 300 milijuna eura.

Jahte u Brodotrogiru
Sve to realiziralo bi se kroz greenfield projekte koje je planirala Strategija razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine, a koju je prihvatila Vlada, a to je jedan od rijetkih dokumenata koji je započela bivša Vlada RH, a nastavila i završila sadašnja.

Kako je u njoj predviđeno, konačno bi Split i Dubrovnik trebali dobiti kongresne centre, dok će se ekoturizam intenzivnije razvijati na Vranskom jezeru, Velebitu, Zrmanji, Baćinskim jezerima i u zaleđu Primoštena. Greenfield projektima na državnoj imovini gradit će se turistički kompleksi na Pašmanu, Posedarju i Prevlaci, dok bi se novi kampovi locirali na prostoru Konavala, Tustice - Sukošana, Skradina, Sinjskog polja i Zabiokovlja.

Prenamjenom bivših vojnih objekata u atraktivne hotele i hotelska naselja trebala bi biti obuhvaćena vojarna "Maršal Tito" u Ublima na Lastovu, vojarna Zablaće kod Šibenika, vojarna Rogačić u Visu, Krušćice u Rogoznici te Šepurine pokraj Zadra.
Winnetou će biti veliki mamac posebno za njemačke goste
Zanimljivo je da je razvojna strategija hrvatskog turizma predvidjela i prenamjenu sadašnjih industrijskih pogona u turističke svrhe, pa bi tako nekadašnja Tvornica ferolegura u Šibeniku i dugoratska tvornica trebale postati hotelska naselja, baš kao i tvornica za preradu ribe u Veloj Luci na Korčuli.
Jahting-turizmu i razvoju marina namijenjene su lokacije "Brodotrogira".

Novac iz fondova EU-a
Rekonstrukcijom "umorne turističke ponude" nazivaju se projekti poput gradnje marine za megajahte u Splitu, te u Orebiću i Veloj Luci. Sadašnji vojni kompleks u Baškom Polju trebao bi postati turistički tematski park.

Dokument je to koji definira turističku budućnost Hrvatske te je putokaz za razvoj turizma svih hrvatskih krajeva, precizno definira smjernice za povećanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu, daje jasne naputke za pokretanje investicija u sektoru, ali ne manje važno - osnova je za povlačenje novca iz fondova Europske unije.