Razvojna agencija Zadarske županije u suradnji sa MINPO-m organizira seminar „Klasteri - udruživanjem do uspjeha" koji će se održati 10.-11. prosinca 2012. godine u prostorima Razvojne agencije Zadarske županije, Grgura Budislavića 99. (Poduzetnički inkubator Novi Bokanjac).

Predmet radionice je upoznavanje poduzetnika sa oblikom zajedničkog gospodarskog djelovanja kroz udruživanje u klastere ili gospodarske 'grozdove'. Klasteri su važna poluga razvoja i održanja konkurentnosti domaćih gospodarstvenika posebice u okvirima skorašnje integracije u jedinstveno tržište Europske unije, te očekivanih izazova koje ono donosi. Gospodarsko udruživanje u klastere na globalnoj razini prepoznato je kao 'alat' razvoja malog i srednjeg poduzetništva jer iskustvo pokazuje da se kroz tzv. 'trostruku zavojnicu' ili 'triple helix' koja predstavlja udruženo djelovanje gospodarstvenika, znanstvene zajednice te predstavnika javnog sektora učinkovito prenose znanja i inovacije te se poboljšava učinkovitost komunikacije privatnog i javnog sektora. Ta dva čimbenika pokazala su se iznimno važnima za konkurentnost gospodarstava te su stoga klasteri na razini Europske unije prepoznati i podržani kroz brojne strategije i direktive Europske unije, a njihov se razvoj uvelike potiče kroz izdašna bespovratna sredstva iz Europskih fondova.

Predavač je gđa. Hrvojka Skoković, MBA ispred Poduzetničkog centra Prvi korak. Gđa. Skoković magistrirala je u Beču na tematici klastera, posjeduje dugogodišnje međunarodno iskustvo rada u razvojnim institucijama poput USAIDa, Svjetske banke, te Europske banke za obnovu i razvoj u području gospodarskog razvoja malog i srednjeg poduzetništva kao i rada na projektima Europske unije. Kroz rad sa brojnim poduzetnicima sa područja cijele Hrvatske, gđa. Skoković dobro je upoznata sa svim izazovima poslovanja u domaćem okruženju te kroz interaktivnu radionicu sudionicima nastoji pružiti izravne i praktične savjete za razvoj njihova poslovanja kao i konkretne savjete za poduzetnike koji imaju interesa udružiti se u klastere.

Radionica o klasterima pokrit će sljedeće teme:
Konkurentnost u uvjetima globalizacije
Što su klasteri i zašto su važni
• Načelo i osnovni kriteriji stvaranja i razvoja klastera
• Prednosti i nedostaci klastera
• Kritični faktori u razvoju klastera
Osnovni oblici organiziranja klastera i izrada ugovora o međusobnim odnosima
Definiranje pravnog oblika subjekta koji će upravljati klasterom
Upravljanje klasterom
• Izbor lidera, sudionika i upravljačkog tima
• Komunikacijska infrastruktura
Bespovratne potpore iz Europskih fondova i međunarodna suradnja
• Transnacionalna kooperacija industrijskih klastera
• Partnerstvo na regionalnim projektima

Ukupno se edukacija provodi u dva dana u trajanju od 9.30 do 15.30.

Pozivamo sve zainteresirane gospodarstvenike da nam se pridruže na najavljenoj radionici kako bi se što bolje upoznali sa klasterima, pripremili za izazove velikog europskog tržišta te saznali koja bespovratna sredstva će im kroz klastere uskoro biti na raspolaganju kao poticaj za gospodarsko udruživanje, ali i rast i razvoj njihova poslovanja.

Prijava je moguća putem pristupnice koja je objavljena na web stranicama www.zadra.hr, na broj faxa 023/492-881 ili e-mailom: [email protected] .

Svi sudionici su oslobođeni kotizacije za sudjelovanje na seminaru.