U tvornici ribljih konzervi "Adrija" privode se kraju zadnji dogovori oko načina na koji bi ova jako zadužena tvrtka mogla nastaviti raditi. Većinski vlasnik Miodrag Lacić pregovara s Nevenom Badurinom, vlasnikom "Ostree", najveće tvornice za soljene inćuna, o davanju "Adrije" u najam na pet godina, piše Slobodna Dalmacija.

- U zadnjim smo dogovorima, javnost će uskoro dobiti detaljne informacije o cijelom aranžmanu - rekao nam je u utorak Neven Badurina.

O ovakvom rješenju se u bankarskim krugovima govori već više od mjesec dana, a sad se razrađuju detalji. Treba definirati kako će se rješavati brojni dugovi "Adrije" koja premašuju 50 milijuna kuna, odnosi s Podravkom, blokade računa koje traju već dvije godine i skidaju se samo povremeno radi isplate plaća... No prema informacijama s kojima raspolažu radnici, nepoznato je na koji se način misli riješiti prelazak radnika u tu "iznajmljenu" Adriju.


- Sindikat neće dozvoliti da se dovede u pitanje sudbina oko 300 radnika koji imaju ugovore o radu u Adriji. Neka uprave dogovaraju obveze prema bankama, tko preuzima dugove, a od nekakvog iznajmljivanja neće biti ništa ako se ne riješi pitanje stečenih prava radnika iz njihovih ugovora o radu.

Ne dolazi u obzir da dođe do raskidanja ugovora o radu kao što ima naznaka, kaže Ivica Blažević, regionalni povjerenik sindikata radnika u poljoprivredi i ribarstvu. Očekuje se da će u srijedu, odnosno u četvrtak biti poznato više detalja o ovom značajnom aranžmanu.