S gospodinom Renom Sinovčićem dogovorili smo isplatu otpremnina u punom iznosu u roku od 30 do 60 dana. Taj ugovor je u pripremi za potpisivanje na zadovoljstvo svih radnika koji su ovu ponudu jednoglasno prihvatili - kaže Vedran Uranija, napominjući kako Sinovčić isplatu jamči zadužnicama na svu svoju imovinu

Nakon što je koncem prošlog tjedna isplaćeno svih šezdeset i dvoje bivših zaposlenika Gortan gradnje te još četvero iz sestrinske tvrtke Gortan Zadar, danas je na Skupštini radničkog vijeća postignut novi dogovor o isplatama otpremnina. Njih će najkasnije za 60 dana u punom iznosu na račune sada već 66 bivših "gortanovaca" uplatiti Reno Sinovčić, vlasnik medijske kuće Vox, za čije potrebe su radnici Gortana gradili zgradu pokraj trgovačkog centra Kaufland na Voštarnici. Sinovčić se deveti dan mirnog prosvjeda i blokade sjedišta tvrtke u Ulici Andrije Hebranga pojavio kao posrednik između uprave tvrtke i radnika, a prema najnovijem dogovoru, on će na sebe preuzeti sva njihova preostala potraživanja.

- Ranije dogovorena isplata umanjena za deset posto nije ispoštovana od strane uprave, pa je taj ugovor sada ništavan. S gospodinom Sinovčićem smo dogovorili isplatu otpremnina u punom iznosu u roku od 30 do 60 dana. Taj ugovor ovih dana ćemo i potpisati na zadovoljstvo svih radnika koji su ovu ponudu jednoglasno prihvatili - kaže Vedran Uranija, regionalni sindikalni povjerenik SSSH, napominjući kako je Sinovčić do sada radnicima direktno na njihove račune uplatio ukupan iznos od šest milijuna kuna. Isplatu preostala dva, koliko još za otpremnine potražuju "gortanovci", Sinovčić im jamči zadužnicama na svu svoju imovinu koje će, po potpisivanju ugovora, ostaviti u prostorijama podružnice SSSH kao garanciju naplate.

- Moram istaknuti kako su i sindikalni povjerenici, a i ostali radnici izuzetno zadovoljni tijekom realizacije dogovora postignutog s gospodinom Sinovčićem. Sve do sada dogovoreno je ispunio pa su radnici s dobrom vjerom prihvatili i njegovu ponudu za isplatom otpremnina - kaže Uranija napominjući kako nitko od njih ne želi ulaziti u pozadinu i razloge zbog kojih je Sinovčić pristao na ulogu posrednika u ovoj priči. Jednako tako je, kaže Uranija, i s vlasničkom strukturom i privatizacijom ove tvrtke.

- Radnici su dobili svoje zaostale plaće što im je bilo najvažnije. Ova isplata mnogima je bila slamka spasa pred financijskim krahom i pustim opomenama te ovrhama koje su ih opteretile. Po isplati otpremnina krenut ćemo s novim sindikalnim akcijama koje će biti vezane uz konsolidaciju tvrtke. Cilj nam je vratiti sve zainteresirane radnike na njihova radna mjesta te s upravom postići dogovor da raskinu suradnju s kooperantima.

Sve ostalo stvar je i posao nekih državnih institucija - zaključio je Uranija zadovoljno utvrdivši još i kako su radnicima isplate otpremnina zajamčene čak i u slučaju da se proglasi stečaj Gortan gradnje. Napomenuo je još jednom kako je primjer "gortanovaca" svijetli primjer sindikalnih akcija radnika koji bi trebao služiti kao primjer svima ostalima u sličnim situacijama, pa i radnicima krčke DINE, kojima ovim putem šalju podršku.