Vijest da je bečki "Euris", u vlasništvu Makedonca Marka Pejčinoskog, postao većinski vlasnik TLM-ove Valjaonice, pozorno se popratila i u Zadru. Jer dosad je najveći ovdašnji izvoznik "Aluflexpack" bio vlasnik većinskog paketa dionica šibenske tvornice. Po nekim tumačenjima to je značilo da je "Euris" u biti kupio i "Aluflexpack", no situacija je ipak drukčija.

Zaključeni predugovor

Aluflexpack u biti još čeka kupca jer je švicarsko austrijska kompanija "Montana Tech Components" unatoč zaključenom predugovoru na početku ove godine odustala od cijelog posla. Euris je preuzeo udjel HYPO banke u TLM-u, odnosno oko 84 posto dionica, a ova banka sada u vlasništvu države Austrije drži i stoposto udjela u Aluflexpacku.

- U sklopu prodaje TLM-TVP-a, Eurisu su prodani i vlasnički udjeli u TLM-TVP-u, dok je ostalo proizvodno poslovanje ostalo u vlasništvu Aluflexpacka, tj. Hypo banke, pojašnjava nam Igor Vukasović, menadžer korporativnih komunikacija Hypo AA banke.

- Poznato je kako je dio strategije HAA grupe da Banka mora smanjiti svoju bilancu, da se fokusira samo na matično bankarsko poslovanje. "Montana Tech Components" odustala od Aluflexpacka, no Hypo nije pod pritiskom da proda Aluflexpack te razmatra samo kvalitetne partnere za kompaniju, objašnjava Vukasović.

Bilježenje gubitaka

Zbog čega je Montana odustala i tko će na koncu kupiti proizvođača alu folija i ambalaže iz Murvice u čijem sustavu radi 430 ljudi trebalo bi podrobno analizirati. Sigurno Aluflexpacku nije išlo u prilog da već dvije godine zaredom bilježi ne baš male gubitke - 2010. je zabilježen gubitak od 58,7, a prošle godine 64,9 milijuna kuna. No potraživanja od kupaca daleko nadmašuju gubitke (lani čak 136 milijuna kuna) trendovi ove godine su pozitivniji. Aluflexpack je godinama najveći izvoznik, ostvaruje prihode veće od 85 milijuna eura, a 70 posto toga izvozom proizvoda.

U Austriji se nagađalo da je banka koja je trebala pratiti "Montanu" odustala od angažmana, prema drugim tumačenjima pogoršala se situacija nekih Aluflexpackovih klijenata. Aluflexpack se pripremio za novu situaciju jer je početkom ove godine izdvajanjem 100 milijuna kuna temeljnog kapitala stvoren Aluflexpack novi, druga tvrtka s vrlo sličnim registrom poslova sa sjedištem u Murvici.

Stari Aluflexpack, dakle, još uvijek traži kupca bez obzira što "Euris" preuzima TLM.