U Domu sindikata danas je najavljeno osnivanje i konstituiranje sindikalne organizacije ribara u okviru Sindikat turizma i usluga Hrvatske na nivou cijele države.

Razlog je katastrofalno stanje u kojem se nalazi hrvatsko ribarstvo. Predsjednik SSSH Županijskog ureda Zadar Vedran Uranija upozorava ne crno tržište, sivu zonu i monopole.

- Jedno radno mjesto ribara vezuje deset radnih mjesta iz drugih sektora, ribarstvo je ključna grana za izlazak iz krize, mišljenja je Uranija.

- Ribarske mreže se kidaju od problema, slikovito je dočarao stanje u ribarstvu predsjednik sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić.

Predstavnik ribara Zadarske županije Dragan Govorčin predlaže, pak, odgodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju na određeno vrijeme.

- Mi ne znamo što je dogovoreno i potpisano, idemo prema Europi, a istovremeno se naši prvi susjedi ponašaju neeuropski. Nismo proglasili isključivi gospodarski pojas, a to smo obvezni učiniti zbog sebe, naše djece i međunarodne zajednice. Ribarstvo je način života, a naša vlast na njega gleda isključivo kroz profit, ogorčeno je zborio Govorčin.

Inicijativu učlanjenja ribara u Sindikat turizma i usluga pokrenuo je teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju Svetislav Džale koji je najavio skorašnju Izbornu skupštinu, a današnje okupljanje Inicijativnog odbora nazvao prvim korakom na putu k osnivanju Sindikata ribara Hrvatske.