Hrvatska obrtnička komora i Zagrebačka banka raspisale su javni natječaj za dodjelu ''Donacije godine 2012.'', koja se dodjeljuje obrtnicima za projektni prijedlog osmišljavanja cjelokupnog originalnog proizvoda temeljenog na prepoznatljivom tradicijskom motivu, prepoznatljivoj obrtničkoj tehnici ili za proizvode koji u sebi sadrže elemente tradicijskog i obrtničkog umijeća. Donacije za tri najbolja projektna prijedloga iznose 150.000 kuna za prvonagrađeni, 100.000 kuna za drugonagrađeni i 50.000 kuna za trećenagrađeni prijedlog.

Prvi krug natječaja je završen, te je stručna komisija odabrala 10 finalista, među kojima je i obrtnik iz Zadra Neven Glavić, vlasnik brusačkog obrta „Brusionica Glavić", koji je u suradnji s dizajnericom Teom Janković proizveo „NOŽ ZA OTVARANJE ORAHA" .

U sklopu Facebook aplikacije svaki od ukupno 10 projekata ima vlastitu stranicu za potrebe predstavljanja sudionicima, uz opis te pripadajuće fotografije proizvoda.

O pobjednicima odlučuju svojim glasovima svi korisnici Facebooka do ponedjeljka, 25. lipnja ovdje, a iznos donacije bit će dodijeljen trima projektima koji prikupe najviše glasova putem Facebooka.

Svatko može dodijeliti po tri glasa, a rezultati glasovanja bit će objavljeni po završetku aplikacije. Dodjela donacija obrtnicima bit će upriličena na svečanoj Akademiji Hrvatske obrtničke komore u povodu 160. obljetnice organiziranog obrtništva, 29. lipnja u HNK u Zagrebu.