Uzrečica da je treća zaista sreća, svoju je potvrdu dobila u trećem uzastopnom natječaju koji je u zadnjih desetak mjeseci Općina Preko raspisala za prodaju 386.401 metara kvadratnih zemljišta u uvali Prtljug na području k.o. Lukoran.

Nakon dva međunarodna tendera na koje se nije javila niti jedna zainteresirana tvrtka, na treći, cjenovno povoljniji natječaj, pristigla je jedna ponuda. Na jučerašnjem otvaranju ponuda u Općini Preko, utvrđeno je da je riječ o ponudi tvrtke Duboko plavetnilo - Ugljan projektant d.o.o..

Duboko plavetnilo je kao jedini ponuđač automatski izabrano za investitora gradnje turističkog naselja s hotelom kapaciteta 500 kreveta i kategorije četiri zvjezdice te urbanim vilama.

Podsjetimo da je riječ o tvrtki koja je za investitora luksuznog turističkog naselja na lokaciji Mačjak-Šumljak u uvali Prtljug izabrana i prije pet godina, ali je zbog neriješenih vlasničkih odnosa na relaciji Hrvatske šume-Općina Preko tadašnji natječaj morao biti poništen.

Cijena zemljišta u prva dva natječaja iznosila je 25 eura po kvadratu, a kako zainteresiranih kupaca nije bilo spuštena je na 17,2 eura.

- U cijenu je uračunato i 31 milijun kuna, koje moramo platiti Hrvatskim šumama za izdvajanje iz šumsko-gospodarske osnove. Hrvatske šume, kojima se inače tvrtka Duboko plavetnilo prvima i javila iskazavši interes za kupnju zemljišta, tako su prepoznale i svoj interes u prodaji zemljišta te su izišli u susret odrekavši se kamata. Svakako je i to jedan od razloga da se moglo ići u formiranje gotovo 8 eura niže cijene. Vrijednost investicije iznosi 140 milijuna eura, a ugovor s investitorom bit će potpisan u roku od osam dana, počevši od 19. lipnja, rekao je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.

Inače, doznajemo od Jerolimova, ugovor će izvođača obvezati da do 15. srpnja ove godine na račun Općine Preko uplati 6,64 milijuna eura, kolika je vrijednost zemljišta. Zatim da do kraja siječnja 2013. godine izradi glavni projekt turističkog naselja, a do kraja lipnja iste godine i započne s radovima.

Procjena je da će buduće turističko naselje s hotelom od 500 kreveta te dodatnih 1.700 kreveta u urbanim vilama zaposliti 400-tinjak što stalnih što sezonskih djelatnika. Prednost u zapošljavanju će, naravno, imati lokalno stanovništvo.