Vlasnik zadarske "Maraske", širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić, odlučio je vlasnički restrukturirati svoju zadarsku tvrtku i sanirati sve gubitke nagomilane prošlih godina. Grbešićev "Mepas" preuzeo je većinski paket "Maraske" još 2006. godine, no sada je krenuo u preraspodjelu vlasničkih udjela.

Grbešić je inače jedan od najmoćnijih hercegovačkih poduzetnika, u njegovu poslovnom carstvu radi više od tri tisuće ljudi, a u Hrvatskoj je, osim "Maraske", vlasnik splitskog "Brodomerkura", "Koestlina" iz Bjelovara te "Saponije" i "Kandita" iz Osijeka.

Na dioničarskoj skupštini "Maraske", koja će se održati koncem svibnja, predviđeno je donošenje odluke o rješavanja prenesenih gubitaka i gubitaka iz prošle poslovne godine u iznosu od čak 75,7 milijuna kuna.

- Ti su gubici u "Maraski" nastali u razdoblju od 1996. godine do zaključenja prošle poslovne godine. Samo u godini koja je prethodila preuzimanju od strane "Mepasa", "Maraska" je imala 27 milijuna kuna gubitaka, kaže predsjednik Uprave Vandri Montabelo.

Prema podacima doznačenim Zagrebačkoj burzi, "Maraska" je lani imala 4,4 milijuna kuna gubitaka, što je značajno poboljšanje u odnosu na prijašnje godine. U cjelini su podaci pokazivali dobar trend, do obračuna kamata i amortizacije.

Dokapitalizacija

Rješenje za izlazak iz zone gubitaka je nađeno pretvaranjem potraživanja drugih tvrtki iz sustava "Mepas" prema "Maraski". Zbog toga se ide na pretvaranje potraživanja "Saponije" od 32,2 milijuna kuna i "Koestlina" od 15,3 milijuna kuna u temeljni kapital.

- Odluka vlasnika o dokapitalizaciji u novcu, odnosno kapitalizacijom pozajmica povezanih društava, rezultirat će poboljšanjem financijskog položaja "Maraske" povećanjem kapitala i smanjenjem obveza. Na taj način smanjuju se i financijski troškovi tvrtke.

Uz smanjene financijske troškove, te uz kontinuirani rast prometa koji tvrtka ostvaruje posljednjih pet godina (a to se očekuje i u tekućoj godini), očekuje se da će tvrtka početi ostvarivati pozitivne poslovne rezultate, kaže Montabelo.

U ovakvoj transformaciji potraživanja u temeljni kapital bit će smanjen temeljni kapital, pa emitirana nova serija dionica, s tim da dosadašnji dioničari u tome neće imati pravo prvenstva kupnje. To znači da će dosadašnji većinski dioničar "Dalmatien Beteiligungs", nastao u vrijeme dok je Hypo banka bila većinski vlasnik i koju je u biti Grbešić otkupio prije šest godina, bitno smanjiti svoj udjel u odnosu na druge Grbešićeve tvrtke. A udjeli ostalih dioničara, koji su inače i sada manji od 0,16 posto, bit će još manji.

- Dokapitalizacija tvrtke pozitivan je impuls prema tržištu, poslovnoj javnosti i financijskim institucijama, jer je jasna namjera vlasnika za financijskom konsolidacijom poslovanja i stvaranjem pretpostavki za daljnji rast poduzeća, kaže Montabelo, uvjeren da će nakon provedbe dokapitalizacije "Maraska" konačno izići iz višegodišnje zone gubitaka.