Priče oko Agrokorova preuzimanja Nemetove traju već nekoliko mjeseci, a konačno preuzimanje moglo bi se protumačiti kao širenje Agrokorova poslovanja na vrlo unosno tržište.

U tvrtki Ivice Todorića niječu da se radi o preuzimanju. Tvrde da se radi o internom poslu sa švicarskim osiguravateljam, preko kojega bi svojim zaposlenicima, kojih je više od 35 tisuća, nudili bolje zdravstvene usluge.

U suradnji s Nijemcima
Novi biznis Ivice Todorića - kreće u gradnju hotela..Basler osiguranje se navodno povlači s hrvatskog tržišta jer je nezadovoljno financijskim rezultatima u sektoru osiguranja.

Ulaskom Agrokora u sektor, koji unatoč krizi, raste, doći će i do jače liberalizacije na hrvatskom tržištu zdravstvenog osiguranja, zbog čega bi to tržište moglo imati godišnje prihode veće od milijardu kuna. Trenutačni monopolist je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji ubire prihode od obveznog osiguranja, dok privatnici pružaju tek usluge dodatnog osiguranja, piše Jutarnji list.

Financijski problemi

Poliklinika u Nemetovoj zapošljava 80-ak djelatnika, a iako je u prvom tromjesečju prošle godine imala prihode od oko 7 milijuna kuna, u velikim je financijskim problemima.

Budući da Agrokor zapošljava više od 35 tisuća ljudi, ta golema kompanija mogla bi Poliklinici Nemetova u vrlo kratkom vremenu donijeti povećanje korisnika zdravstvenih usluga, a samim time i rast prihoda. Time će se Poliklinici osigurati profitabilno poslovanje, pa čak i ako bude radila samo unutar koncerna Agrokor, i to isključivo kao kao ustanova za usluge iz privatnog zdravstvenog osiguranja.

Agrokor, čini se, u stopu slijedi WalMart. Osim benzinskih postaja koje djeluju uz supermarkete, američki lanac naime ima i male ambulante u svojim supermarketima, koje iznajmljujuju liječnicima i u kojima kupci mogu obaviti jednostavnije preglede. Ipak, takav poslovni model u Hrvatskoj trenutačno nije moguć.