U subotu, 14. travnja, na Višnjiku će se u sklopu Županijski dana održati 14. po redu manifestacija „Dan masline". Županijski pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić na konferenciji z za novinare istaknuo je uspješnost zadarskih maslinara.

- Maslinari sa zadarskog područja na mnogim su natjecanjima pobjeđivali ili dobivali značajna najznačajnija priznanja. Četiri proizvođača maslinovog ulja uvršteni su u jedan od najprestižnijih vodiča ekstra djevičanskog maslinovog ulja na svijetu, a u njemu se nalaze proizvođači iz 42 zemlje s pet kontinenata. Sve to govori o potencijalu kojeg ima Zadarska županija i o kvaliteti maslinovog ulja koje dolazi s ovog područja, istaknuo je pročelnik Segarić. Ipak, naglasio je kako je važno udruživanje proizvođača te zaštita nekih vrsta uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pa Zadarska županija sufinancira projekt koji bi trebao zaštititi određene sorte.

- U suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu genetskom analizom utvrđuje se je li neki od ukupno 26 fenotipa s ovog područja genetski unikat. Ako se to potvrdi, išlo bi se u proceduru njegove zaštite, kaže Segarić.

Organizator Dana masline je Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Natjecanje će se održavati u dvije kategorije rekao je Benito Pucar.

 

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Ivica Katić ustvrdio je kako je ulje proizvedeno na otocima i u zadarskom zaleđu vrhunske kvalitete. Također je naglasio kako se vrhunsko eksta djevičansko maslinovo ulje može proizvesti od maslina iz mladih nasada i od ploda obnovljenih starih maslinika. 

- To su kategorije otvorenih ulja i kategorija pakovine. Stiglo je ukupno 153 uzorka maslinovog ulja. Čak 110 ulja je s područja Zadarske županije, no zastupljene su i druge županije proizvođači maslinovog ulja.

 

Pucar je rekao kako su rezultati već poznati, no nije ih želio otkriti, jer će to biti obznanjen na svečanom zatvaranju manifestacije u subotu u 17 sati. Ipak, Benito Pucar rekao je kako su, uzimajući u obzir dugotrajnu sušu, izuzetno zadovoljni rezultatima ispitivanja kakvoće maslinovog ulja. Otvorenje manifestacije „Dan masline" je u subotu u 10 sati na Višnjiku.